Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Potomek cara přijel na Krym: „Je dobře, že patří opět Rusku,“ liboval si

Autor: mb - 
29. srpna 2015
08:20

Prapravnuk ruského cara Nikolaje I., kníže Dmitrij Romanov (89), zavítal na Krymský poloostrov a doslova se rozplýval štěstím nad tím, že se poloostrov stal znovu ruským územím. Imperátorské ambice však prý nemá, o vládu v Rusku usilovat nehodlá.

„Jen těžko dokážu popsat emoce, které nyní pociťuji. Jsem rád, že je Krym znovu ruským územím. Vy jste šťastni, i já jsem šťasten. A že brblají ve světě? To je mi úplně jedno,“ prohlásil na začátku své čtyřdenní návštěvy člen rodu Romanovců.

Trůn nechce

Přestože je považován za hlavu rodu Romanovců a byl by tedy první v pořadí na ruský trůn, o vládu usilovat nebude. „Nejsem proti monarchii. Líbí se mi, jak funguje monarchie v Dánsku. Země se rozvíjí jak politicky, tak i ekonomicky. Ale monarchie v Rusku již skončila. Dokonce před dvaceti lety by byly podobné úvahy nelogické, tím spíše dnes,“ řekl kníže Romanov ruským médiím.

Evropští Romanovci

Kníže Dmitrij Romanov je sice prapravnukem cara Nikolaje I., ale narodil se ve Francii. V mládí pracoval jako obyčejný automechanik v Egyptě. Poprvé se dostal do Ruska až v roce 1953, a to pouze jako turista. Kníže se v roce 1959 oženil s dánskou dívkou ze starého šlechtického rodu a v severské zemi žije potomek ruského cara dodnes. 

Kyjev chce Krym

Krymský poloostrov je již rok součástí Ruské federace, ale Kyjev stále trvá na tom, že se jedná o jeho území. Ukrajinu podporuje i Západ, který tvrdí, že došlo k anexi poloostrova. Kyjev si začíná být vědom, že Krymský poloostrov zřejmě již nezíská zpět, a rozhodl se tak, že po Rusku bude požadovat aspoň finanční kompenzaci.

„Přikazuji spočítat škody, které nám byly způsobeny znemožněním uplatňovat naše zákony na území Autonomní republiky Krym a města Sevastopol,“ prohlásil ve čtvrtek ukrajinský prezident Petr Porošenko (49) v parlamentě při podpisu nového zákona „O ochraně ukrajinských zájmů v souvislosti s dočasnou okupací části Ukrajiny“.

bum-bala-bum ( 29. srpna 2015 15:12 )

Pro neznalé: . . Mikuláš I. > syn Mikuláš > syn Petr >syn Roman > Dimitrij o kterém je zde řeč ....../tato větev nevládla/ . . Mikuláš I. > syn Alexander II. > syn Alexander III. > syn Mikuláš II - 17.července 1918 zavražděný s celou svou rodinou / tato větev Romanovců "carů" vládla/

bum-bala-bum ( 29. srpna 2015 15:02 )

Jistě, že je rád. Putin nemá s říjnovou revolucí a vraždou na jeho příbuzným Mikulášem II. a jeho rodiny co společného. Jemu je jedno kdo Krym opět připojil, ale hlavně,že ho připojil opět k Rusku. Pro Dimitrije je to taky úcta ke Kateřině Veliké, jeho prapra....babičce, jež dobyla v turecko-ruské válce Krym.

agfor ( 29. srpna 2015 13:35 )

Jak je ten svět zvrácenej, když potomek cara za něco chválí Putina, člena organizace, která popravila skoro celou jeho rodinu.

xxx66 ( 29. srpna 2015 13:33 )

..děvk.a takovej hadr bych nepoužil ani na podlahu,seš utahaná z komoušů,tak sklapni tosca28,už vím z kterého pc píšeš..

bum-bala-bac ( 29. srpna 2015 13:32 )

Není to potomek sestra zastřeleného Mikuláše II. Ale Miláš I. měl i jiné syny.

Zobrazit celou diskusi