Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Němci už nevědí, kam s uprchlíky. Změní se na tábor letiště v centru Berlína?

Autor: ČTK, mb - 
28. srpna 2015
16:50

Uprchlickou krizi ze zemí Evropské unie nejvýrazněji pociťuje Německo. Jenom letos tu má podle odhadů požádat o azyl až 800 tisíc imigrantů. Uprchlická zařízení v zemi jsou přitom už prakticky zaplněna a úřady proto hledají náhradní ubytování. V Berlíně tak možná vznikne největší uprchlické centrum v Evropě, dočasným domovem běženců se stane legendární letiště Tempelhof.

800 tisíc běženců, to je víc, než kdyby se do Německa přestěhovalo celé Brno a Ostrava zároveň. Německé úřady se proto rozhodly, že největší uprchlickou krizi od dob 2. světové války začnou řešit ve velkém stylu. Na nepoužívaném letišti Tempelhof má být ubytováno 3–4 tisíce uprchlíků.

Město ve městě

 „Jedná se o krizové řešení, je to nevyhnutelné. Je tam spousta místa,“ podpořil ideu gigantického uprchlického tábora Christian Hanke, starosta čtvrti Berlin Mitte. Letiště Tempelhof bylo vyřazeno z provozu v roce 2008, od té doby se tam příležitostně pořádají různé kulturní akce. Přestože se nachází v atraktivní poloze v centru města, doposud se nenašlo pro letiště náležité využití. Pokud dojde ke zřízení obrovského uprchlického tábora, vznikne de facto město ve městě.

Dobrý nápad?

Jenže záměr už vyvolal kritiku ze strany organizací pracujících s uprchlíky. „Státní agentura LaGeSo a krizový tým nejsou schopny řešit situaci,“ kritizuje záměr organizace Deutsche Lebens-Rettungs Gesellschaft, podle které není zřízení velkého uprchlického centra na letišti řešením.

„Zvažujeme několik variant. Žádná nemovitost vlastněná státem není vyloučena jako možná lokace ubytování,“ odpověděl lakonicky LaGeSo (Landesamt für Gesundheit und Soziales). Jedna z dalších možností je údajně desetipatrová budova, kde dříve sídlila státní banka.

Uprchlický rekord

Letos už připlulo do Evropy více migrantů než za celý loňský rok. Celkem připlulo podle zprávy Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky do Evropy přes Středozemní moře přes 300 tisíc imigrantů, z toho nejvíce do Řecka (téměř 200 tisíc) a do Itálie (110 tisíc).

Za celý loňský rok připlulo do EU přes moře 220 194 migrantů, což je skoro čtyřnásobek počtu roku 2013. Evropští lídři zvažují, že kvůli uprchlické krizi svolají mimořádný summit EU. Německá kancléřka Angela Merkel (61) však prohlásila, že je „nejdříve třeba najít řešení na úrovni ministrů vnitra unijních zemí“.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi