Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nacistický zlatý poklad z vlaku může zabíjet, pohřbená souprava je zaminovaná

Stará šachta u Valbřichu, z níž možná vede cesta za vlakem, v němž se skrývá nacistické zlato.
Stará šachta u Valbřichu, z níž možná vede cesta za vlakem, v němž se skrývá nacistické zlato.  (Autor: Reuters)
Autor: shp - 
28. srpna 2015
10:14

Nález vlaku, v němž se skrývá spousta zlata, šperků a dalších cenností, které nacisté uloupili během 2. světové války, pobláznil hlavy lovcům pokladů z celého světa. Hledání zlatých cihel je však může stát život. Podle polských úřadů totiž mýty opředená vlaková souprava může být stále podminovaná.

Nález legendárního vlaku u Valbřichu na jihozápadě Polska oznámili minulý týden dva Němci. Svá jména chtěli nechat v utajení. Tvrdí však, že znají přesnou polohu soupravy. Prozradit ji chtějí jenom za desetiprocentní odměnu z nálezného.

Ve 150 metrů dlouhé soupravě se má nacházet asi 300 kilo zlata. Primátor Valbřichu Zygmunt Nowaczyk, připustil, že vlak se nachází asi 60 kilometrů od města. Dodal však rázně, že vlastníkem ztraceného vlaku i případného pokladu je polský stát. Riziko zaminování vlaku je obrovské.

Téměř s jistotou lze říct, že celý, zatím skrytý vlak, je zaminovaný už od války. Proto vyzývám všechny, kdo se ho pokoušejí nalézt, aby až do zajištění naleziště upustili od této aktivity, protože jejich životy jsou v ohrožení,” varoval náměstek polského ministra kultury Piotr Zuchowski. I on o nálezu vlaku nepochybuje.

Historici však vyzývají ke klidu a střídmosti. Ohlášení nálezu pokladu v minulosti proběhlo už několikrát. „Nález zlatého vlaku – to už tu bylo a hned několikrát. Vždy to vzbudilo velký zájem, ale nikdy se nenašel. Nic nenapovídá tomu, že tentokrát by tomu mělo být jinak,“ prohlásil historik Jan Pawlický.

xxx66 ( 28. srpna 2015 11:58 )

máš pravdu,otočím se a dáá/solidní odrhávačka/..,tak pro sebe,nechci nikoho vidět, ani slyšet

milan1959 ( 28. srpna 2015 11:29 )

Burešova auta začala řešit problém s uprchlíky?!?

tgbb. ( 28. srpna 2015 10:38 )

300kg? Zlaté poklady států se počítají v tunách.

Zobrazit celou diskusi