Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Zemřel hrdina velkého útěku z nacistického tábora Stalag Luft III

Ve věku 101 let zemřel australský válečný veterán Paul Royle.
Ve věku 101 let zemřel australský válečný veterán Paul Royle.  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
28. srpna 2015
08:16

Ve věku 101 let zemřel australský válečný veterán Paul Royle, který byl předposledním žijícím pamětníkem slavného útěku z obávaného nacistického tábora pro válečné zajatce. Příběh Royleho a desítek dalších odvážných uprchlíků byl předlohou k hollywoodskému filmu Velký útěk, v němž ztvárnil hlavní roli Steve McQueen.

Někdejší vojenský pilot Royle byl v březnu 1944 jedním ze 76 mužů, kteří pomocí 110 metrů dlouhého tunelu uprchli z obávaného zajateckého tábora Stalag Luft III ležícího přes 150 kilometrů jihovýchodně od Berlína, který byl považován za jeden z nejlépe střežených.

Ze všech uprchlíků se pouze třem podařilo dostat po útěku domů. Dalších 50 bylo chyceno a zastřeleno, skupina 23 včetně Royla byla poslána zpátky do tábora. Royle, který se podílel na budování tunelu, tajně vysypával vykopanou hlínu po vnějších prostorech tábora. Nikdy se v souvislosti s útěkem nechtěl označovat za hrdinu.

Film, který znají i čeští diváci, podle něho obsahoval řadu nepřesností. „Nelíbil se mi, protože tam (v táboře) nebyly žádné motorky... a ani Američané,“ řekl v narážce na McQueenovu akční jízdu na motocyklu.

Podle svého syna zemřel Royle v perthské nemocnici na následky zlomeniny kyčle, kterou utrpěl v domově důchodců. Jediným žijícím aktérem slavného útěku tak nyní podle australské televize ABC zůstal 94letý Brit Dick Churchill.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi