Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Poslední evropský diktátor“ se raduje: Bělorusko našlo velké ložisko ropy

Autor: mb - 
28. srpna 2015
06:10

Běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi (60) se kvůli autoritativnímu stylu vládnutí přezdívá „poslední evropský diktátor“. Před pár týdny Lukašenko řekl, že na území Běloruska musí někde existovat větší zásoby ropy. A hle – zázrak se koná, na jihu země bylo objeveno ropné ložisko.

„Jednoduše nevěřím tomu, že na našem území nemáme velké zásoby ropy a plynu,“ prohlásil na konci července prezident na setkání se svými podřízenými. A jak si Lukašenko přál, tak se i stalo, ropa byla „zázračně“ objevena.

Ropné pole

„Objevili jsme nové ropné pole s významnými zásobami. Nyní provádíme další průzkumy. Ropné pole bude dáno do správy společnosti Bělorusněfť,“ prohlásil před pár dny na tiskové konferenci ministr přírodních zdrojů Andrej Kovchuto. Ropné pole se údajně nachází na jihu země v Gomelské oblasti u hranic s Ukrajinou a Ruskem.

Ropa v Bělorusku

Bělorusko má na svém území zhruba 80 ropných ložisek, ale zdaleka ne všechna jsou aktivní. Těžba by se totiž ekonomicky nevyplatila, většina těchto polí se nachází právě na jihovýchodě země, kde bylo objeveno i nové „významné“ pole. Domácí těžba pokrývá zhruba jen třetinu domácí spotřeby, zemi zásobuje Rusko.

Pochybný nález

Nález „významného“ pole ovšem vzbuzuje pochybnosti. Jednak ministr Kovchuto neuvedl žádné podrobnosti a podezření vzbuzuje i fakt, že bylo ropné pole objeveno brzy po Lukašenkově výroku o ropě a zemním plynu.

Sociální sítě proto již zaplnily posměšné komentáře. „A neudělali náhodou jen díru do ruského ropovodu? To by vysvětlovalo významné zásoby,“ napsal uživatel NSK. „A zlato, diamanty ještě náhodou nenašli?“ přisadil si jiný diskutér. Další pochybovači se zase vyjádřili v tom smyslu, že je to dárek k Lukašenkovým narozeninám, které bude mít 30. srpna.

Příprava na volby?

Ozývají se však i hlasy, že „nález“ má zlepšit image prezidenta Lukašenka mezi Bělorusy. Na podzim totiž budou občané volit prezidenta země a Lukašenko bude opět kandidovat. Před pár dny dokonce propustil několik politických vězňů na svobodu, aby zlepšil vztahy se Západem.

Bělorusku vládne železnou rukou od roku 1994, opozice je kvůli své rozhádanosti i represím slabá. Před rokem na tiskové konferenci prohlásil: „Někteří politologové říkají, že rok 2015 bude pro Lukašenka rozhodující, prý je tu šance mě odstranit. Lukašenko rozhodně není člověk, kterého by šlo odstranit… Odstranit mě může jen běloruský národ. I kdyby celý svět brojil proti Lukašenkovi, stejně se stane prezidentem, pokud bude (lid) chtít.“

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Milann ( 26. srpna 2016 23:13 )

Diktátor tam strýčka Sama nepustí,to je smůla.

tgbb. ( 28. srpna 2015 12:52 )

Putinovi vojáci tam už odjíždí na "dovolenou", když je tam ta ropa. A bude "národně-osvobozenecký" boj, přeci všichni chtějí být součástí Velkého Ruska.

Zobrazit celou diskusi