Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Smutek za oběti popravených novinářů. Před svatbou měl i kameraman Adam

Autor: simao, ČTK - 
27. srpna 2015
05:22

Nejen Alison Parker plánovala svatbu. I druhá oběť střelce z americké Virginie - kameramana Adam Ward - požádal o ruku svou kolegyni Melissu. V době, kdy jejich tragickou smrt v přímém přenosu vyrazili oplakávat lidi k místu činu a zřídili tam improvizované pomníčky, kolují po internetu i fotky z doby, kdy byli Alison a Adam ještě šťastní se svými drahými polovičkami. A netušili, jak náhle jejich životy skončí.

Dva novináře dnes zastřelil Vester Lee Flanagan (†41) ve středu ráno při rozhovoru ve vysílání televize z nákupního a zábavního střediska v centrální části Virginie. Vrah si střelbu natočil patrně mobilním telefonem a videozáznam pod jménem Bryce Williams stihl umístit na Facebook a Twitter.

Během přímého přenosu zaznělo několik výstřelů a křik 24leté reportérky Alison Parker, která při pokusu o útěk ještě stačila zvolat: "Ach můj Bože!" Zemřel také 27letý kameraman Adam Ward.

Na posledních záběrech, které pořídil, se mihl obličej a postava muže s pistolí mířící směrem ke kameře. Poté byl reportážní přenos přerušen a na obrazovkách se objevila šokovaná moderátorka ve studiu, informovala televize CNN, která s kanálem WDBJ7 spolupracuje.

Kameraman Adam Ward byl podle svých kolegů velmi společenský. Kolegy zvládl rozveselit, i když nikomu do smíchu nebylo. Pro stanici pracoval jako kameraman a fotograf. Podle ředitele byl pro svou práci zapálený a nic pro něj nebyl problém. Adam byl zasnoubený s Melissou Ott, producentkou na stanici WDBJ7. Zrovna se chystali se svou snoubenkou odstěhovat do Severní Karolíny, kde si Melissa našla novou práci.

Motiv pachatele nebyl zatím oficiálně potvrzen; na svých sociálních stránkách si muž, černoch, stěžoval na údajné rasistické projevy novinářky Alison. Při útěku pachatel havaroval u policejního zátarasu a následně se pokusil o sebevraždu. Podle úřadů zemřel v nemocnici, kam byl s těžkým zraněním převezen pod dohledem policie.

Zpravodajská televize ABC News oznámila, že od pachatele obdržela zhruba dvě hodiny před útokem dlouhou faxovou zprávu, ve které se Flanagan svěřuje s "frustrací černocha a homosexuála". Poslední kapkou pro něho prý byla nedávná rasisticky motivovaná hromadná vražda v kostele v Charlestonu, kde přišlo o život devět osob tmavé pleti. Flanagan si stěžoval, že sám byl diskriminován, sexuálně napadán a zesměšňován ve své práci. 

saryk ( 27. srpna 2015 09:54 )

Co to je za titulek??? Smutek za obeti popravenych novinaru....Ti novinari nekoho zabili, ze je smutek za jejich obeti?? Ta cestina je fakt otresna. Spravne ma byt snad smutek za popravene novinare, nebo smutek za obeti popravy...ale toto? OMG

Zobrazit celou diskusi