Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Ukrajinského režiséra odsoudili jako teroristu. Ruský soud mu dal 20 let natvrdo

Autor: ČTK, mb - 
25. srpna 2015
14:45

20 let ve vězení přísného režimu - tak vysoký trest dostal ukrajinský režisér Oleg Sencov (39). Přísný trest si u soudu v Rostově na Donu vysloužil kvůli údajnému terorismu. Režisér vinu odmítá, rozsudek už rozhořčeně okomentoval i ukrajinský prezident Petro Porošenko (49).

Obžaloba vinila Sencova z organizace teroristických útoků na Krymském poloostrově v dubnu a květnu loňského roku. Kromě organizace teroristických útoků byl režisér obviněn ještě z držení výbušnin a žhářského útoku na kanceláře „Ruské obce“ a politické strany „Jednotné Rusko“.

Nálože prý měly vybuchnout v Jaltě, Sevastopolu a Simferopolu. Cílem teroristických útoků prý bylo destabilizovat politickou situaci na poloostrově a navrátit ho Ukrajině.

Přísný trest

Státní zástupce požadoval trest ve výši 23 let, Sencov byl odsouzen „jen“ na 20 let. Spolu se Sencovem byl na 10 let odsouzen jeho komplic Alexander Koľčenko, oba dva prý patří k ukrajinskému nacionalistickému hnutí Pravý sektor, které je v Rusku zakázáno.

Samotný Sencov zareagoval na rozsudek pouze úsměškem a ironickým potleskem. Tvrdí, že je nevinen a k Pravému sektoru se nehlásí. Spolu se Sencovem byli obviněni Gennadij Afanasjev a Alexej Čirnij, ti však byli již dříve odsouzeni na sedm let.

Politický vězeň?

Soud se Sencovem vyvolává mezinárodní protesty. K jeho propuštění vyzvala organizace Amnesty International i filmové svazy na Ukrajině a v Rusku. Za Sencova se opakovaně dopisem adresovaným Kremlu zasazovali režiséři Pedro Almodóvar, Wim Wenders, Agnieszka Hollandová, Krzysztof Zanussi, Aki Kaurismäki nebo Andrzej Wajda. K propuštění ukrajinského režiséra vyzvalo i české ministerstvo zahraničí a Česká filmová a televizní akademie. Samotný ukrajinský prezident Petr Porošenko zareagoval na sociální síti Twitter takto:

„Drž se Olegu. Přijde doba, kdy ti, kteří organizují tvůj soud, sami skončí na lavici obžalovaných.“


Zobrazit celou diskusi