Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

USA vyšlou do Evropy špičkové stíhačky F-22: Mají zastavit ruskou agresi

Autor: mb - 
25. srpna 2015
17:37

Stíhací letoun F-22 Raptor, chlouba americké armády, bude od teď bránit Evropu proti ruské agresi. USA vysílají supermoderní stíhačky jako jasný vzkaz partnerům, že je Amerika ochotna přispět ke „stabilitě a bezpečnosti“ svých spojenců. Rusko oznámilo, že „situaci monitoruje“ a je připraveno „odpovědět v případě agrese“.

„Vojenská aktivita Ruska na Ukrajině nás a naše evropské partnery znepokojuje,“ vysvětlila krok Washingtonu šéfka amerických vzdušných sil Deborah James. Kdy přesně stíhačky do Evropy dorazí, ovšem neprozradila. „Z bezpečnostních důvodů nemůžeme prozradit kdy a ve kterých zemích budou stíhací letouny umístěny,“ dodala James.

Cvičení, nebo ostré nasazení?

Nasazení F-22 v Evropě má USA umožnit nácvik bojových situací s evropskými partnery a též schopnost komunikace s letouny Eurofighter, které používá hlavně Británie, Německo a Itálie.

V Evropě právě probíhá největší cvičení vzdušných sil NATO od konce studené války. Ve středu se má jen kousek od českých hranic, v bavorském Hohenfelsu, uskutečnit masivní výsadek tisícovky vojáků. Celkem je do cvičení NATO zapojeno na 5 tisíc vojáků a USA má v Evropě rozmístěno již 65 tisíc vojáků. Americký generál Mark Welsh (62) také připustil, že letouny mohou být „případně použity v konfliktu v Evropě“.

Rusko znepokojeno

Ruská federace dlouhodobě kritizuje akce NATO v Evropě a člen bezpečnostní rady ruského parlamentu Franz Klincevič (58) prohlásil, že Rusko „situaci pozorně monitoruje a je připraveno reagovat v případě agrese“. Moskva obviňuje NATO z toho, že se přibližuje k jeho hranicím a posiluje bojové jednotky.

„Zázrak“ F-22 Raptor

Stíhací letoun F-22 Raptor patří k tomu nejlepšímu, co má USA ve výzbroji. První kusy obdržela americká armáda v roce 2008 a poslední teprve před třemi lety. Zde jsou hlavní přednosti moderní stíhačky:

  • Vyrobeno 195 kusů, údajně se jedná o nejlepší stíhací letoun, který nemá konkurenci v žádné armádě světa.
  • Letí rychlostí až 2410 km/hod.
  • Má technologii stealth, což letoun činí těžko odhalitelným radary.
  • I když je radarem odhalen, dokáže opět „zmizet“. Sledovat dráhu letounu je velmi obtížné.
  • F-22 může být použit pro útok na pozemní cíle, střelu odpálí i ze vzdálenosti až 24 km.
  • Byl nasazen v bojích proti Islámskému státu.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

jura1 ( 6. října 2015 09:08 )

Byl nasazen v bojích proti Islámskému státu. Kde byl platný, jako vládní vojsko v Itálii. Rusové se určitě bojí a strachy se třesou. Hlavním úkolem je, jen aby Evropa nebyla jednotná, USA se bojí konkurence. Veškeré vojenské konflikty, které vyvolala skončili krachem a nestabilitou.

brunos ( 25. srpna 2015 19:57 )

 Nevíte jak zastavit ty černý opice tak strašíte ruskem .

luppe ( 25. srpna 2015 19:09 )

však oni jim Rusáci nakopou koule.....agresorům posranejm!!!

Yarda ( 25. srpna 2015 19:08 )

F-22? To je tahle stíhačka? http://technet.idnes.cz/superstihacka-f-22-raptor-nekdy-otravi-sveho-pilota-f8q-/vojens tvi.aspx?c=A120307_164748_tec_technika_rja

spirito ( 25. srpna 2015 19:06 )

Nejlepší výzbroj na světě.

Zobrazit celou diskusi