Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Šéf Facebooku přišel o 45 miliard. Čína stahuje svět do nové krize

Autor: ČTK, mb - 
24. srpna 2015
13:10

Čínské akcie zahájily nový týden těžkým propadem a jejich hlavní indexy ztratily přes osm procent. Navazují tak na pád z minulého týdne, který oslabil burzy po celém světě. Nejbohatší lidé světa kvůli tomu ztratili v přepočtu přes čtyři biliony korun. Například šéf Facebooku Mark Zuckerberg přišel za týden o 45 miliard korun.

„Všichni prodávají, je to doslova panika. Už se nejedná o racionální rozhodnutí, racionální reakce,“ popsal situaci na burze finanční expert Michael Woischneck. „Ke zlepšení dnes rozhodně nedoje. K Evropanům se přidají odpoledne Američani a můžeme čekat jen další propad,“ dodává Woischneck pesimisticky.

Čínský motor dotáhl

Čína byla doposud „motorem“ světové ekonomiky. Zatímco americká ekonomika rostla loni tempem 2,4 procenta, Čína dosáhla úctyhodných 7,4 procenta, ale i to je málo. Jedná se totiž o nejnižší růst čínské ekonomiky od roku 1990 a cifra nesplnila očekávání ekonomů.

Čína dokonce devalvovala v srpnu měnu, aby pomohla exportu, ale ani tento zásah nepomohl. „Myslím si, že začíná být zjevné v Číně i zahraničí, že čínské vedení nezvládá situaci,“ domnívá se finanční analytik Fraser Howie, který se dlouhodobě zabývá čínskou ekonomikou.

Čínské akciové indexy za sebou mají rekordní propad Čínské akciové indexy za sebou mají rekordní propad | EPA

Akcie nadnárodních firem zaznamenaly prudkou ztrátu a experti se dívají na další vývoj s obavami. „FTSE 100 (index FTSE 100 zahrnuje 100 společností s nejvyšší tržní kapitalizací, pozn. red.) už ztratila 15 %, ještě 5 % a budeme v oblasti »bear market«,“ říká ekonom Joshua Raymond.

Anglickým výrazem »bear market« se označuje propad ve výši 20 procent, kdy investoři ztrácejí důvěru a předpokládají finanční ztráty.

Miliardy ztratil Gates, Zuckerberg i Buffet

Ztráty hlásí nadnárodní společnosti i jednotlivci. Čína oznámila před dvěma týdny devalvaci měny a za 14 dní klesla hodnota akcií o neuvěřitelných pět trilionů dolarů. Jen za pondělí přišly nadnárodní korporace o 230 miliard dolarů (zhruba 5,5 bilionů Kč).

O miliardy přišli i boháči jako Bill Gates (59), spoluzakladatel Google Sergey Brin (42) nebo tvůrce Facebooku Mark Zuckerberg (31). Ten za posledních pár dní přišel o 1,9 miliard dolarů, což je astronomických 45 miliard korun. Největší propad ovšem zaznamenal miliardář Warren Buffet (84), ten přišel o 3,6 miliardy dolarů, tedy zhruba 85 miliard korun.

O nejvíce peněz mezi miliardáři přišel Warren Buffet. O nejvíce peněz mezi miliardáři přišel Warren Buffet. | Reuters

Přestože většina ekonomů sleduje celosvětový propad akcií s obavami, ředitel investiční společnosti, která spravuje majetek miliardářů, zůstává optimistický: „Tenhle týden byl špatný, ale když se na to člověk podívá s odstupem, nejedná se ještě o tragédii,“ říká John Collins z fondu Aspiriant.

Cena ropy klesá

Krize na finančních trzích se dotýká i cen surovin. Cena ropy je nyní jen na 39,33 dolaru (925 korun) za barel. Barel ropy přitom ještě před rokem stál 108 dolarů (zhruba 2500 korun). I když je zřejmé, že cena ropy tedy klesá již delší dobu, analytik firmy Price Futures Group, která se zabývá obchodováním se surovinami, se domnívá, že propad akcií na světových trzích může způsobit krizi: „Je to hrozně důležité z psychologického hlediska. Propad signalizuje, že světová ekonomika nefunguje tak, jak má,“ říká Phil Flynn.

Propad se nevyhnul Česku

A propad se nevyhnul ani české burze. Pražská burza po otevření nového týdne znovu ztrácí, dopoledne klesl index PX o 2,4 procenta na 968,36 bodu. Stejně jako v pátek ji dolů táhly finanční tituly. Analytici připisují ztráty právě situaci na světových trzích.

y1xcvbnm ( 24. srpna 2015 15:41 )

snad jim něco i zbylo

krtekub ( 24. srpna 2015 15:19 )

Začíná se Vám ta pyramidová finanční hra v USA nějak hroutit.

frantacizek ( 24. srpna 2015 14:38 )

ahah ještě jedna taková krize a jsme na tom Zuckerbergu stejně akorát já nemám ty žaludeční vředy z honění miliard a zaměstnávání tisíců lenochů

maruch ( 24. srpna 2015 13:13 )

Cena ropy klesá ,ale u nás cena stagnuje a někde dokonce stoupá.

Zobrazit celou diskusi