Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Kdo byl terorista z francouzského vlaku? Bojoval v Sýrii, sledovaly ho tajné služby čtyř států

Autor: haj - 
23. srpna 2015
09:52

Kdo byl útočník z francouzského rychlovlaku? Plánoval teroristický útok nebo loupežné přepadení? Střelec marockého původu se jmenuje Ayoub El-Khazzani (26) a je napojen na teroristické skupiny, dokonce prý bojoval v Sýrii na straně Islámského státu (ISIS).

El-Khazzaniho měla dříve v hledáčku tajná policie několika evropských zemí, nyní ho vyšetřuje francouzská protiteroristická policie. V pátek ve vlaku na trase z Amsterdamu do Paříže vytáhl samopal a začal střílet.

Čtyři muži ho vzápětí povalili na zem, odzbrojili a svázali, ale jednoho z nich stačil předtím pobodat. Kdyby ho nezastavili, mohlo vše dopadnout daleko hůř.

Plánoval jsem loupežné přepadení, tvrdil Maročan policii

Maročan policii řekl, že plánoval pouze loupežné přepadení vlaku a zbraň, se kterou se na místě oháněl, našel jen náhodou v parku. Jenže vzhledem k jeho minulosti se zdá být pravděpodobnější teroristický útok.

Ayoub El-Khazzani byl už dříve označen jako „potencionálně nebezpečný“, podezření na něj padlo i v souvislosti s masakrem v pařížské redakci Charlie Hebdo letos v lednu. Během letošního roku také bojoval na straně ISIS ve válce v Sýrii.

V letech 2007–2010 žil Maročan ve španělském Madridu a později i v jižnějším městě Algeciras. Právě ve Španělsku, kde byl minimálně jednou zatčen v souvislosti s drogami, se měl radikalizovat a odcestovat později do Sýrie, aby se vycvičil v boji.

 

ruudazvostravy ( 23. srpna 2015 15:52 )

Ajůp Kchazání mjel skrátka pech,dybi tam dal bejval bombu,tak to pšouklo a neska uš se moch u nebeskí brány vobjýmat s Aláhem Akbárem.

frantaklika ( 23. srpna 2015 14:40 )

Všichni vědí, že to bude průser, ale zároveň čekají že se nic nestane. Vypadá to, že sluníčkaři zničí svým jednáním Evropu. Nicméně Syřané s rodinami potřebují pomoct, utíkají před válkou, kterou rozpotala CIA - naši američtí "přátelé".

mandat ( 23. srpna 2015 14:31 )

Proc je vsechny berou ? Proc se neyvhlasi, ze lidi s papirama budou posilat zpet.A vsechny bych poslal do Bruselu,aby se o ne postarala ta banda politiku,co schvalila prisun uprchliku a ani to nehodla zastavit,dokonce pro nenjezdi lodi do Libye.To je uz vrchol.Pak je rozsoupne po cele Evrope a starejte se.A kdyz budou problemy,tak se rekne,meli jste si je prevychovat a zapojit do spolecnosti.Jestli nekdo zazil prevychovavani cikanu,tak vi, ze to je marna prace.Skoda casu,penez a energie. A tyhle jsolu jeste horsi nez cikani a navic maji islam.To proste do Evropy nepatri.Proc nasi predkove bojovali s Turkama ? Uz tenkrat se vedelo, ze je to nebezpecna banda a ted je dokonce zvou a plati je.Hruza. A kdyz se nekdo ozve,tak ho daji pomalu do kriminalu a delaji z nej rasistu.A politici zapominaji, ze vse financuji z nasich penez.

pepen ( 23. srpna 2015 13:15 )

Kreténi kteří píší o tom,že všichni uprchlíci nejsou stejní-pak se budou divit!!!Až se uprchlíci zabydlí,budou dostávat rozkazy a v Europě bude samý atentát-a umírat budou nevinní lidé!!!Není to náhoda-je to úmyslná migrace-mají to promyšlené!!!Politici vědí,že každá organizace,která se bude starat o uprchlíky dostane balík od EU v řádech desítek milionů-těch organizací už je dost-tak že to budou miliardy-proto jsou tak činný!!!A to se nebude kontrolovat!!!!Český Klokánek nechají být-to je nezajímá!!!!

mandat ( 23. srpna 2015 13:11 )

Pokud vim,tak v Maroku neni valka,proc tedy nejdou vsichni z Maroka zpet do sve vlasti a proc se ji nesnazi vybudovat,aby tam bylo tak pekne,jako v Evrope ? Proc statny chlapi ze Syrie nechavaji doma sve rodiny a sami lezou do Evropy,aby si zachranili kuzi a az se usadi,tak prijde jejich rodina ?Kdyby to tam bylo tak ukrutne,tak by snad ta rodina tam neprezila, nebo ???????? Proc se Italove montuji k Libyi a tahaji do Evropy kazdy den nove utecence, to za mesic uz tam nebude ani noha. A co mame delat z magory u Libye ? Pokud vim,tak v Afganistanu je pomerne klid,proc sem ted lezou zase jen chlapi a sve zeny a deti nechaji ve sve zemi ???????????????Africani lezou za lepsi,, doma musi makat, v Evrope ne, to se jen mnozi a valeji.Staci se podivat,jak jsou Africani tady vykrmeny,ty rozhodne nemaji stres a ani hlad a bohuzel ani zadny zdravy pohyb.Kosovo cikani, nalezili do Srbska z Albanie,delaji tam jen nepokoje, kradou a posilaji sve holky jako prostitutky k turistum a ted se rozhodli, ze opusti Kosovo,co zabrali a zpustosili a ted lezou do Nemecka,tam je jich zatim malo.Do 5 let se tak premnozi, ze se bude vse resit a kazdy Evropan bude muset asi mesicne extra pracovat na namnozene utecence.Co bude za 10 let ?

Zobrazit celou diskusi