Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

VIDEO: Historický letoun nezvládl manévr. Na dálnici zabil sedm lidí

Při letecké přehlídce v jižní Anglii poblíž letoviska Brighton se zřítil historický letoun
Při letecké přehlídce v jižní Anglii poblíž letoviska Brighton se zřítil historický letoun  (Autor: AirLive.net a Flickr)
Autor: kal, ČTK - 
22. srpna 2015
18:00

Sedm lidí v sobotu zahynulo při havárii historického stíhacího letadla při letecké show na jihu Anglie poblíž letoviska Brighton. Stroj při nezvládnutém akrobatickém prvku dopadl na několik aut na rušné dálnici u letiště a začal hořet. Všechny oběti zemřely na místě, jeden člověk byl v kritickém stavu převezen na nemocnice. Zhruba deset lidí bylo zraněno, informoval britský tisk s odvoláním na záchranáře.

Svědci uvádějí, že letadlo po dopadu vybuchlo a rozpadlo se. Z místa neštěstí stoupaly dva mraky hustého černého dýmu. Policie dálnici A27 uzavřela a upozornila řidiče, aby volili objízdné trasy. Havarovaný stroj byl Hawker Hunter, jednomístný britský proudový stíhací letoun z 50. let minulého století.

Při letecké přehlídce v jižní Anglii poblíž letoviska Brighton se zřítil historický letoun Při letecké přehlídce v jižní Anglii poblíž letoviska Brighton se zřítil historický letoun | AirLive.net

Podle jednoho ze svědků provádělo letadlo akrobatický prvek, ale už ho nestihlo dokončit. Zřítilo se na dálnici a skončilo v přilehlém lesíku.

„Hunter vzlétl z letiště, proletěl nám nad hlavou a začal dělat přemet, aby se vrátil zpět na letiště. Ale když byl dole, zdálo se, že ztrácí výkon, a spadl na zem břichem dolů,“ popsal britskému tisku svědek havárie Tony Wallace. Další svědci na Twitteru hovoří o vyhořelých autech a motocyklech na dálnici.

Jde už o druhý podobný incident na letecké show v Shorehamu v posledních letech. V září 2007 zde během rekonstrukce bitvy o Británii zahynul pilot letounu Hawker Hurricane.

 

Video nezvládnutého manévru:

Video  Při letecké přehlídce v jižní Anglii se zřítil historický letoun na dálnici  - Dan Tube
Video se připravuje ...

tomas136 ( 22. srpna 2015 19:43 )

on se asi té dálnice při přemetu chytal, aby nebyl křivej. Akrobacie v tak malé výšce je prostě riziko.

Zobrazit celou diskusi