Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Západ pracuje na rozpadu Ruska. Chyba, varuje exšéf diplomacie USA Kissinger

Autor: mb - 
21. srpna 2015
15:53

Západ pracuje na rozpadu Ruska a Ukrajina nikdy nebude „úplně samostatným státem“ – takové názory vyjádřil Henry Kissinger (92), legenda americké zahraniční politiky a nositel Nobelovy ceny míru, ve svém nedávném rozhovoru pro média.

„Cílem amerických politiků se stal rozpad Ruska, přitom dlouhodobým cílem by měla být jeho integrace,“ oznámil věcně vysloužilý americký diplomat, který v letech 1973–1977 zastával funkci ministra zahraničních věcí USA a v roce 1973 dokonce obdržel Nobelovu cenu míru za úlohu, kterou sehrál při dojednání tzv. Pařížských dohod, které ukončily válku ve Vietnamu. Rozhovor poskytl pro The National Interest.

Mýtus suverénní Ukrajiny?

Jeho další výrok je neméně kontroverzní a zřejmě nepotěší současnou vládu v Kyjevě. „Vztah mezi Ukrajinou a Ruskem budou Rusové vždy vnímat »specificky«. Nikdy nepůjde o vztah dvou nezávislých zemí, aspoň tedy z ruského pohledu a možná i z ukrajinského,“ domnívá se Kissinger.

Ukrajinská krize

„Je bizarní se domnívat, že Putin utratil 60 miliard eur za olympijské hry v Soči, kde chtěl Rusko prezentovat jako součást západní civilizace, a o týden později pak začal konflikt na Ukrajině. Putin 10 let budoval image Ruska a pak přišel Majdan. Není divu, že to Rusové vnímali jako pokus vytrhnout Ukrajinu z jejich sféry vlivu,“ vysvětluje Kissinger a zároveň jedním dechem dodává: „Neomlouvám Putinova rozhodnutí, jen je uvádím do souvislostí.“

Konspirační teorie

Prohlášení Kissingera o tom, že Západ chystá rozpad Ruska, je doslova dárkem pro zastánce konspiračních teorií, kteří se domnívají, že Západ plánuje rozpad Ruské federace již delší dobu.

Konzervativní směry v ruské společnosti jako „důkaz“ uvádějí knihu polsko-amerického politologa Zbigniewa Brzezinského (87), který ve své knize Velká šachovnice obhajuje rozpad Ruska a zdůrazňuje strategický význam Ukrajiny pro geopolitické zájmy USA.

tesarl. ( 21. srpna 2015 21:36 )

tuba24 ( 21. srpna 2015 21:18 )

to iste plati o ruskej fasistickej federacii

moiaza ( 21. srpna 2015 19:36 )

Co moje paměť pamatuje, Americký agresor neustále někde válčí. Celá jeho ekonomika stojí a padá se zbrojním průmyslem. Když neválčí, krachují. Více není třeba slov. Už jsem něco v životě zažil a média můj názor nikdy neovlivnila. Mám totíž i svůj mozek.

tesarl ( 21. srpna 2015 18:38 )

Jakmile padne Rusko, jsme obětmi USA, všichni do jednoho, tahle planeta bude kontrolována USA, makat budete od rána do noci za pár kaček, od po do ne a dovču tak 14 dní když budete nemocní. Každý bude udávat každýho, jako v NDR a pak se bude jevit ruská okupace z r.1968 jako obětí. Však si jen počkejte vy američtí vlezdoříti xiioma apod. Děfku jim budeš dělat.

tesarl ( 21. srpna 2015 18:36 )

Konečně to někdo ze západu řekl naplno. USAci sráči zas.raný chtějí vládnout celému světu. A kdo vládne USA? Policie a Židové.

Zobrazit celou diskusi