Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tsipras odcházel s úsměvem. Opoziční lídr ho ale obvinil z účelového lhaní

Autor: simao, ČTK - 
21. srpna 2015
08:21

Působil možná až překvapivě uvolněně. Řecký premiér Alexis Tsipras sice oznámil svou rezignaci, na schůzce s řeckým prezidentem Pavlopulosem však nešetřil úsměvy. Právě Pavlopulos má nyní pověřit sestavením dočasné úřednické vlády opozičního lídra Meimarakise. Ten samolibě se usmívajícího Tsiprase obvinil z lhaní.

Měl velké plány, sliboval konec utahování opasků, jenže aby Řecko dostalo eura od EU, musel ustoupit. A nyní odstupuje. Řecký premiér Alexis Tsipras (strana Syriza) včera v řecké televizi přiznal, že nedokázal dosáhnout cílů a takové dohody s mezinárodními věřiteli, které si jeho krajně levicová strana vysnila.

Tsipras se však nadále drží toho, že dohodl zkrátka to nejlepší, co v danou chvíli mohl. Do Řecka tak skutečně potečou další evropské miliardy a možná i proto nakonec nešetřil Tsipras úsměvy, když o své demisi přišel poreferovat řeckému prezidentovi Pavlapulosovi.

ƒ„Jsem hrdý na boj, který jsem vedl. Evropa již není stejná jako dřív. Moje svědomí je čisté,“ tvrdil Tsipras předtím v televizi. Podle něj je nyní nutné, aby voliči v předčasných volbách rozhodli, kdo povede řecký lid při jednání o snížení obřích řeckých dluhů a kdo si „vezme na triko“ rozsáhlé řecké reformy, které jsou pro další evropskou podporu nezbytnou podmínkou. „Chceme silný mandát a stabilní vládu,“ nešetřil Tsipras sebevědomím. Patrně věří, že se po předčasných volbách vrátí do sedla, což dokládají i jeho úsměvy. Jenže je otázkou, zda má ještě Syriza u voličů šanci, protože mnoho z nich zklamala.

Podle Tsiprase by do zářijových předčasných voleb měl dočasně zemi vést úřednický kabinet, v jehož čele by podle ústavy stála hlava nejvyššího soudu. Jenže regulérní vládu chce sestavit také opoziční a v posledních volbách druhá Nová demokracie.

Její předseda Evangelos Meimarakis na své vlastní tiskovce uvedl: „Využiji všech možností, a to ze dvou důvodů. Za prvé abychom viděli, zda řešení přinese stávající parlament. Za druhé uvidíme po volbách, s kým bude Tsipras vládnout, pokud opět bude první.“ Šéf řeckých konzervativců však také poukázal na to, že nové volby by měly být až posledním řešením. Tsiprase navíc obvinil z účelového lhaní a z toho, že podvádí voliče, vlastní stranické soudruhy a také evropské partnery. Volbami podle Meimarakise chce Tsipras vyřešit vnitrostranickou krizi, kdy ve formaci Syriza má silné, byť menšinové postavení krajně levicové křídlo.

Podle agentury Reuters ale opozice moc šancí na sestavení nového kabinetu nemá a mimořádné parlamentní volby jsou tak nejpravděpodobnějším řešením.

Na základě nového podpůrného programu má přitom Řecko inkasovat během tří let až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč). Jejich vyplacení je závislé také na plnění reforem a onom utahování opasků. Šéf euroskupiny, tedy ministrů financí zemí sdílejících euro, Jeroen Dijsselbloem vyjádřil naději, že Tsiprasova demise a případné předčasné volby záchranný plán nezdrží nebo nevykolejí.

tgbg ( 21. srpna 2015 10:21 )

Tsipras obyčejná komunistická loutka ovládaná z Moskvy.

zadnice ( 21. srpna 2015 10:07 )

Tsipras odcházel s úsměvem. Ten se neustále smál, jde o to jak se budou "smát" obyvatelé Řecka v dalších letech!

imperatorcaligula ( 21. srpna 2015 09:06 )

Jsem zvědavý, v jaké dobře placené bruselské funkci se tenhle grázl vyloupne. Projevil se jako zrádce národa. My máme vlastně štěstí - Tsipras původně vypadal jako statečný vlastenec, nakonec svůj národ zklamal. Nás však naši politici zklamat nemohou, neboť to, že jsou pouhé marionety Bruselu a USA, víme dávno.

Zobrazit celou diskusi