Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vypěstoval si svou smrt: Němce zabila domácí cuketa!

Cuketa
Cuketa  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: ČTK - 
20. srpna 2015
20:11

V Německu zemřel 79letý muž poté, co se otrávil doma vypěstovanou cuketou. Ta totiž obsahovala jedovatou látku zvanou kukurbitacin. Dnes o tom informovala agentura DPA s tím, že případ překvapil i vědce.

Senior se svou manželkou snědli cuketový nákyp, po kterém se jim udělalo zle. Lékaři nejdříve předpokládali, že pár trpí infekcí trávicí soustavy. Poté ale klinika v jihoněmeckém Heidenheimu, kde byla dvojice hospitalizována, našla příčinu zdravotních potíží v cuketě.

„Muž nám sdělil, že chutnala hořce. Přesto ji ale snědl,“ uvedla klinika s tím, že senior zemřel v neděli. Jeho o sedm let mladší manželka otravu přežila, neboť snědla menší porci cuketového pokrmu.

Stuttgartský chemický a veterinární institut CVUA v souvislosti s mužovým úmrtím uvedl, že při konzumaci hořkých cuket, okurek nebo hořké tykvové polévky je třeba se mít na pozoru. Tykvovitá zelenina totiž může v takovém případě obsahovat jedovatý kukurbitacin, který se varem nezničí. CVUA nicméně dodala, že zmíněné úmrtí je první zaznamenané po pozření cukety.

babana ( 20. srpna 2015 22:38 )

To se nedivím, že to vědce překvapilo, stejně tak je velkým překvapením, že v Egyptě mají jedovatý elektrický proud, jak z té šaškárny u KS v Ostravě vyplynulo. Jak je vidět, toxicita a jedy jsou i v dnešní době ještě ne zcela probádané.

Zobrazit celou diskusi