Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Chystá se převrat na Krymu? Putin varuje: Zahraniční síly chtějí destabilizaci

Autor: mb - 
20. srpna 2015
13:24

Ruský prezident Vladimir Putin (62) zavítal do Sevastopolu, přístavního města Krymského poloostrova, kde se ve svém projevu dotkl problému korupce, kriminality a bezpečnosti. Dle Putina nespecifikované „zahraniční síly“ plánují Krymský poloostrov „destabilizovat“.

„Je zcela jasné, že stále existuje hrozba ze strany "vnějších sil", které chtějí tím či oním způsobem destabilizovat situaci na poloostrově. Může jít o pokus rozjitřit nacionalistické vášně… Vytváří se organizační struktury, diverzní skupiny, které mají provádět na území sabotáže a šířit radikální propagandu,“ varoval na zasedání Putin.

Krym – Ukrajina, nebo Rusko?

O Krymský poloostrov přišla Ukrajina v roce 2014 poté, co na takzvaném Majdanu došlo ke svržení vlády prezidenta Janukovyče (65) a k moci se dostali proevropsky orientovaní politici.

Záhy se na Krymském poloostrově objevili vojáci bez označení, nakonec se ukázalo, že šlo o příslušníky ruské armády. Obyvatelé Krymského poloostrova uspořádali v březnu referendum, kde se 97 procent voličů vyslovilo pro to, aby se region stal součástí Ruské federace. Prezident Putin označil vstup Krymského poloostrova do Ruska za „návrat domů“, ale Západ trvá na tom, že šlo o anexi.

Ukrajina se nevzdala

Ačkoliv Ukrajinu sužuje občanská válka na výhodě země, Kyjev stále doufá, že získá Krymský poloostrov zpět. „Chtěl bych všechny ubezpečit, že se Ukrajina nikdy a za žádných okolností nesmíří s porušováním práv občanů, porušováním lidských práv krymských Tatarů, kteří tam žijí. Ukrajina spolu se svými mezinárodními partnery učiní vše pro to, aby byla na území obnovena vláda zákona a aby se Krymský poloostrov vrátil pod ukrajinskou kontrolu,“ prohlásil před pár dny ukrajinský prezident Porošenko (49).

Kreml mezitím podobná vyjádření označuje za „nerealistická“ a hodlá bránit Krymský poloostrov i za použití jaderných zbraní.

Přijde Putin o Krym?

Nehledě na nekompromisní prohlášení z obou stran, otevřené varování Putina může dle analytiků znamenat, že se situace na Krymském poloostrově může vyhrotit. Ačkoliv většina obyvatel se vyslovila pro vstup do Ruska, etničtí Tataři byli nakloněni vládě v Kyjevě.

Tataři tvoří zhruba 10 % obyvatel poloostrova. Vladimir Putin si je však přesto jist, že situaci na Krymském poloostrově má Rusko pevně pod kontrolou. „Je třeba znát rizika a reagovat na ně odpovídajícím způsobem. Týká se to místních i federálních úřadů, reakce musí být rychlá,“ přikázal ruský prezident svým podřízeným.

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi