Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čech přežil leteckou tragédii na Slovensku. Sedm lidí při ní zemřelo

Autor: ČTK - 
20. srpna 2015
14:00

Na západě Slovenska se ve čtvrtek dopoledne srazila dvě malá dopravní letadla, která se následně zřítila. Nehodu nepřežilo sedm lidí. Na palubě letounů bylo celkem 39 lidí, mezi nimi i jeden český kameraman, který ale neštěstí přežil. Zraněných je 31. Důvodem neštěstí bylo údajně přetížení letadla.

K neštěstí došlo na slovensko-českém pomezí u obce Červený Kameň nedaleko města Ilava. Jedno letadlo se zřítilo do těžko přístupného terénu, další nedaleko zmiňované obce.

Podle listu Denník N při neštěstí zemřeli čtyři piloti a tří členové posádky obou letadel, kteří ze strojů nestihli vyskočit. Parašutisté nacvičovali seskok na letecké dny, které byly ohlášeny na nadcházející víkend na letišti Slávnica na západě Slovenska. Chtěli hromadným seskokem prolomit slovenský rekord. Všech sedm obětí jsou Slováci. V jednom z letadel byl ale také občan České republiky, kameraman, který nehodu přežil.

"V prvním letadle zahynula dvoučlenná posádka, všem parašutistům se podařilo vyskočit. Ve druhém zahynula rovněž dvoučlenná posádka a tři parašutisté," řekl zástupce leteckého a námořního vyšetřovacího útvaru slovenského ministerstva dopravy Juraj Gyenes.

Letadlo bylo prý přetíženo

Gyenes podle portálu Topky.sk řekl, že jedno z letadel údajně bylo přetíženo a z toho důvodu náhle kleslo. Zatím není jasné, zda tato skutečnost přispěla ke srážce letounů.

"Slyšel jsem náraz a vyběhl jsem před budovu. Viděl jsem, jak jedno z letadel rotuje k zemi a vyskakují z něj parašutisté," řekl jeden ze zaměstnanců obecního úřadu v obci Červený Kameň. Přeživší parašutisté utrpěli podle slovenských medií jen lehká zranění.

Na Slovensku jde v krátké době už o třetí letecké neštěstí. V červenci na východě země havaroval záchranářský vrtulník, v jeho troskách zemřel pilot a tři záchranáři. Na konci minulého měsíce se na východním Slovensku zřítil i vojenský vrtulník. Nehodu nepřežil pilot, zbylí dva členové posádky utrpěli vážná zranění. 

Podívejte se na zásah hasičů:

pjotri ( 20. srpna 2015 12:38 )

OPRAVA, PODLE POSLEDNICH INFO TO BYL 1X L-420 PLUS 1X AN-2, ostatni, tedy, ze se NEJEDNA o sportovni, anobrz DOPRAVNI letadla, plati dal

pjotri ( 20. srpna 2015 12:19 )

nebyla to SPORTOVNI letadla, ale 2x L-410, tedy DVE MALA DOPRAVNI LETADLA

Zobrazit celou diskusi