Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Americké St. Louis v plamenech: Policie zastřelila dalšího černocha, protestující zapalovali domy

Autor: ČTK, mb - 
20. srpna 2015
11:51

Novou vlnu protestů vyvolalo ve středu zastřelení mladého černocha policisty v americkém městě St. Louis. To se dlouhodobě potýká s rasovými nepokoji. Ačkoliv byl podle policie mladík ozbrojený, do ulic vyšli demonstranti. Město na několika místech zachvátily plameny a protestující zablokovali dopravu. Policie nakonec musela pro rozehnání davů nasadit slzný plyn.

Podle policie mířil muž na zasahující policisty zbraní při domovní prohlídce a chtěl utéci. Krátce po incidentu zablokovaly desítky lidí místní silnici a protestovaly proti údajnému policejnímu násilí. Demonstranti začali zapalovat domy i auta, na silnici se pokoušeli stavět barikády.

Eskalující situaci, při níž hrozilo, že policie ztratí nad davem kontrolu, policie zvládla až díky použití slzného plynu. Následně zatkla minimálně devět lidí.

Pálil po policistech

Policisté prováděli domovní prohlídku v souvislosti s nedávnými zločiny v jedné ze čtvrtí St. Louis, když před nimi začali prchat dva mladíci. Osmnáctiletý Mansur Ball-Bey na muže zákona vytáhl zbraň a ti na něj čtyřikrát vystřelili, řekl novinářům šéf místní policie Sam Dotson. Druhý mladík z místa uprchl. "Detektivové pátrali po zbraních, po nebezpečných zločincích, po lidech, kteří spáchali v okolí trestné činy," uvedl Dotson s tím, že v této lokalitě byla v minulých dnech zabita žena. Ball-Beyova pistole byla podle něho ukradena.

Rasové napětí

Zastřelení podezřelého mladíka přišlo deset dní poté, co oblast St. Louis zažila násilné protesty při prvním výročí smrti dalšího osmnáctiletého černocha Michaela Browna. Toho zastřelil bělošský policista neozbrojeného v předměstském Fergusonu, za svůj čin však nebyl obviněn, což část veřejnosti pobouřilo a vyvolalo demonstrace po celé zemi.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi