Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Mexická vláda o Donaldu Trumpovi: Je to buď rasista, nebo ignorant!

Donald Trump chce zavřít hranice mexickým migrantům.
 (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
20. srpna 2015
06:51

Mexická vláda se ostře vymezila vůči návrhům republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, který chce uzavřít hranice migrantům proudícím do Spojených států. Jeho plány na stavbu zdi a masové deportace přistěhovalců "odráží předsudky, rasismus, nebo prostou ignoranci", uvedlo v prohlášení mexické ministerstvo zahraničí. Trump na protiimigrantských výrocích postavil svou dosavadní kampaň, která mu vynesla vedení v průzkumech mezi republikánskými voliči.

Miliardář slíbil, že v případě volebního úspěchu postaví podél jižní hranice USA zeď, za jejíž vybudování by mělo zaplatit Mexiko. Dosavadní automatické udělování státního občanství dětem narozeným v USA ilegálním přistěhovalcům by podle něho mělo být zrušeno a imigranti vyhošťováni.

"Kdokoli, kdo chápe hloubku americko-mexických vztahů, si uvědomí, že tyto návrhy jsou nejen předsudečné a absurdní, ale poškodily by zájmy obou společností," uvedlo podle agentury AP v prohlášení mexické ministerstvo.

Trump již v červnu označil Mexičany za násilníky a zločince, za což se jeho podniky dočkaly bojkotu nejen ze strany mexických, ale i některých amerických společností. Jeho postoje kritizují demokraté i někteří republikánští kandidáti, kteří jsou však s ohledem na možnou ztrátu sympatií části voličů opatrnější.

mak ( 20. srpna 2015 08:15 )

 Proč každýho, kdo má rozum, zkušenost, pobírá informace a fakta, označují ostatní za xenofoba? Oikofobsmus by se měl tresta, ne tohle!

miap ( 20. srpna 2015 07:44 )

Je pravda, ze mexicti pristehovalci zrovna tak jako rodili afroamericane pachaji trestnou cinnost. Takze jeden muze jen protoze se ve Statech narodil a jeste dostane podporu. Spousta mexickych rodin ale zije slusne a sve deti dobre vychovava. A kdopak by, vazeny pane Trumpe, sekal vase rozsahle travniky, opravoval strechy a stavel vase mrakodrapy, hlidal vase deti a pecoval o vase inkontinentni seniory, uklizel snih, myl nadobi v restauracich, uklizel zasvinene domy, kina a obchody a provadel jine "podradne" profese, ktere jaksi rodilym Americanum nevoni a nikdy v zivote by se jimi nezivili? Doufam, ze rozumny volic nedovoli, abyste se stal dalsim americkym prezidentem! Zrovna vy, ktery se ozenil kdysi tez s emigrantkou.

XLADI ( 20. srpna 2015 07:14 )

Jestli si tohohle amíci zvolej tak to potěž. Nejdřív Busche, pak Obamu a teď tohle? O tu imigraci nejde i v minulosti měl podobné kecy na jiná témata. Prostě se snaží lidem říkat co chtějí slyšet ale od něj to vyznívá šíleně. Jinak automatické udělování občanství nově narozeným dětem imigrantů bych taky zrušil.

Zobrazit celou diskusi