Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Němci zprivatizovali řecká letiště, ale kývli i na tučný balík pomoci

Autor: ČTK, mb - 
19. srpna 2015
13:50

Celkem 14 regionálních letišť „ukořistili“ Němci v rámci první vlny privatizace. S ní musela souhlasit vláda premiéra Alexise Tsiprase (41), aby Řecko dosáhlo na záchranný balíček v hodnotě 86 miliard euro – v přepočtu více než dva biliony korun. Správu letišť převezme německá firma Fraport AG.

Fraport AG má sídlo ve Frankfurtu nad Mohanem a s managementem letišť má bohaté zkušenosti, vždyť letiště v domovském Frankfurt patří mezi jedno z nejvytíženějších na světě.

Kontrolu nad 14 letišti získala německá společnost na celých 40 let za pouhých 1,2 miliardy eur (32 miliard korun). A patří mezi ně i letiště v populárních turistických destinacích jako Santorini, Kos, Rhodos, ale třeba i Soluň. Na oplátku se Fraport zavázal, že do letišť investuje 1,4 miliardy eur (zhruba 38 miliard korun).

Tsiprasova zrada?

Premiér Alexis Tsipras a jeho vládní strana Syriza si získala přízeň voličů tím, že se ostře vymezovala proti úsporným opatřením a privatizaci státního majetku. Tento krok tak mnozí voliči vidí jako „zradu“. Jenže premiér se brání tím, že privatizace je součástí dohody s mezinárodními věřiteli.

Samotná EU reagovala věcně: „Evropská komise zaznamenala, že Řecko udělalo první konkrétní krok (privatizace), ale počkáme si na další detaily.“

Německý souhlas s finanční pomocí

Řeckou dohodu s mezinárodními věřiteli musí schválit ještě některé národní parlamenty. Ve středu mimo jiné hlasovalo Německo a dle očekávání parlament dohodu bez problémů schválil. Z 585 přítomných poslanců pro schválení hlasovalo 454 zákonodárců.

„Po zkušenostech z posledních měsíců a let samozřejmě není žádná záruka, že všechno bude fungovat. Pochyby jsou stále přípustné. Ale vzhledem k tomu, že řecký parlament už velkou část opatření schválil, by bylo nezodpovědné nevyužít šanci na nový začátek pro Řecko,“ prohlásil ministr financí Wolfgang Schäuble (72).

Řecko se vrací k normálu

Mezitím se v Řecku zmírnila omezení v bankovním sektoru. Poprvé za dva měsíce mohou Řekové posílat za hranice větší finanční obnosy, a to až 500 eur za měsíc (zhruba 13 tisíc korun). A pokud mají rodiče dítě, které studuje v zahraničí, mohou svému potomku za rok poslat až 24 tisíc euro (650 tisíc korun).

Omezení na výběr z bankomatů a posílání financí za hranice zavedla řecká vláda v červnu poté, co oznámila referendum o připravovaných reformách. Přestože Řekové hlasovali proti reformám, nakonec jim to nebylo nic platné.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi