Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Britka padla před lety do zajetí Tálibánu: Mučili ji stejně jako Hanku a Tonču! A taky přijala islám

Autor: vk, lm - 
17. srpna 2015
21:12

Britskou novinářku Yvonne Ridley (57) zajali v roce 2001 v Afghánistánu teroristé z hnutí Tálibán. Stejně jako Hanka (27) konvertovala k islámu. Přitom po návratu tvrdila, že její zajetí bylo hrozné. Co ji přimělo k tomu, přijmout stejnou víru, jakou vyznávali ti, kteří ji unesli?

Hranici s Afghánistánem překročila novinářka bez povolení 26. září 2001. Na sobě měla burku a dva dny se tam pohybovala v utajení. Komplikace nastaly při cestě zpět. Před vojákem z Tálibánu totiž spadla z osla a přitom jí vypadla kamera.

Britka se dostala do rukou radikálů, kteří ji obvinili ze špionáže, a hrozil jí trest smrti. Vyjednávání mezi velvyslanci ale bylo úspěšné a Ridley se už v říjnu dostala na svobodu. Po propuštění ale k překvapení všech přijala islám a začala se tak řídit stejnou vírou jako ti, kteří ji drželi v zajetí…

Pro mnohé včetně jejích rodičů to bylo šok. Yvonne totiž předtím vyprávěla, jak po celou dobu držela hladovku a deník, který si psala, schovávala v krabičce od pasty či od mýdla. „Nebyla jsem fyzicky zraněná, ale bylo to děsivé,“ líčila po propuštění.

Stockholmský syndrom? Prý ani omylem!

Mnozí proto její chování přisuzovali stockholmskému syndromu, kdy si zajatec vybuduje emoční vazbu ke svému únosci. To ale Yvonne striktně odmítá. Byla jsem na ně velmi zlá. Plivala jsem na ně, byla jsem drzá a odmítala jsem jíst. Až po propuštění jsem se začala zajímat o islám, popsala před lety novinářka serveru BBC. K jednomu z těchto incidentů byl dokonce povolán tálibánský náměstek ministra zahraničí. Novinářka totiž odmítala sundat z prádelní šňůry své spodní prádlo. Tálibáncům se nelíbilo, že na něj vidí vojáci. Poslouchej, když tohle uvidí, budou mít nečisté myšlenky, prosil ji prý tehdy náměstek, aby prádlo sundala. „Došlo mi, že USA vůbec nemusí bombardovat Tálibán. Stačí, aby poslali pluk žen mávajících spodním prádlem, a oni všichni utečou,“ vyprávěla Yvonne.

Během zajetí jí prý jeden z radikálů nařídil, ať konvertuje k islámu. Ona tehdy odmítla, ale slíbila, že až bude na svobodě, Korán si přečte. Slib dodržela a posléze konvertovala. „Lidé zapomínají na to, že islám je dokonalý, ale oni ne,“ pravila novinářka „Připojila jsem se k něčemu, co považuji za největší a nejlepší rodinu na světě. Držíme spolu a jsme absolutně neporazitelní,“ dodala.

Proč konvertovala Hanka?

Unesené Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká strávily dva roky v pákistánském vězení. Zatímco Tonča se brzy vrátila do normálního života, Hanka si zakrývá vlasy šátkem a pravidelně se modlí.

Tonča byla po návratu na pohled vyhublá a zlomená, Hanka vypadala o poznání lépe. Na rozdíl od své parťačky prý přijala v zajetí islám! „Nazývá se to stockholmský syndrom, kdy vězněný přijme filosofii věznitelů,“ vysvětlil psychiatr Jan Cimický, proč Hanča vypadala více v pohodě. Sama ale zatím nevysvětlila, proč k víře konvertovala.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

aaobcanka ( 18. srpna 2015 04:52 )

Haničko, prober se, děvče nešťastné !

fotrpjotr ( 18. srpna 2015 01:52 )

Když ti vadí,jeho názor,tak ho nečti.

hofihofi ( 18. srpna 2015 00:03 )

Kdyz ti to vadi tak to troubo necti.

mandat ( 17. srpna 2015 22:59 )

Dejte nam uz s tim pokoj.Ted nas budete krmit muslimama a to je jako argument,ze nejaka labilni Anglicanka je ted take muslimka ?Spis by mely makat,aby castecne zaplatily to jejich vykupne.

diotalevi ( 17. srpna 2015 22:22 )

„Lidé zapomínají na to, že islám je dokonalý, ale oni ne,“ ano asi jako komunizmus

Zobrazit celou diskusi