Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Britka po zajetí přijala islám: Teď podporuje teroristy! Dopadne Hanka stejně?

Autor: vk, lm - 
18. srpna 2015
05:03

Zajali ji islamističtí fanatici, vyslýchali ji a mučili, ale stejně konvertovala k náboženství, kterým oni své hrozivé činy omlouvají. Navíc také začala podporovat sebevražedné útoky a teroristé vraždící děti jsou podle ní hrdinové. Řeč je o britské novinářce Yvonne Ridley, která po svém zajetí stejně jako Hanka (27) konvertovala k islámu. Jak ji víra změnila?

Britka Yvonne Ridley se vydala v roce 2001 psát v utajení reportáž do Afghánistánu. Radikálové ji ale odhalili a obvinili ji ze špionáže, za což jí hrozil trest smrti. Naštěstí se vládním činitelům podařilo vyjednat její propuštění a ona se vrátila do vlasti.

Yvonne po návratu vyprávěla hrůzné historky o tom, jak její věznění probíhalo. Popisovala, jak po celou dobu držela hladovku a deník, který si psala, schovávala v krabičce od pasty či od mýdla. „Nebyla jsem fyzicky zraněná, ale bylo to děsivé,“ líčila po propuštění. Ale pak se stalo něco těžko pochopitelného!

Během zajetí jí prý jeden z radikálů nařídil, ať konvertuje k islámu. Ona tehdy odmítla, ale slíbila, že až bude na svobodě, Korán si přečte. Slib dodržela a nakonec se rozhodla řídit stejnou vírou jako ti, kteří ji drželi v zajetí… „Lidé zapomínají na to, že islám je dokonalý, ale oni ne,“ obrátila poté.

Británii označila za třetí nejvíce nenáviděnou zemi na světě (hned za Amerikou a Izraelem) a začala podporovat sebevražedné útoky, jež nazývá »mučednickými operacemi«. Terorista Abú Musab az-Zarkáví, který jen v Iráku zabil tisíce lidí, je pro ni hrdina. A čečenský vůdce islámské guerilly Šamil Basajev, jenž stál např. za masakrem ve škole v ruském Beslanu, kde zemřelo 334 lidí (z toho 186 dětí), je dle slov Ridley mučedník, který má zajištěné místo v ráji.

Může být Hanka bezpečnostní hrozbou?

Unesené Češky Hana Humpálová a Antonie Chrástecká strávily dva roky v pákistánském vězení. Zatímco Tonča se brzy vrátila do normálního života, Hanka si zakrývá vlasy šátkem a pravidelně se modlí. Přijala islám.

Podle bývalého šéfa vojenské rozvědky Andora Šándora zbývá ještě odpovědět na mnoho otázek. „Hanka je sice zřejmě praktikující muslimkou, vůbec to ale neznamená, že musíme dát rovnítko muslim a bezpečnostní riziko. Víra v islám nemusí nic znamenat. Je ale otázka, kdo a kde dívky zadržoval a jak byly propuštěny. Přednesený příběh je pravdivý jen v tom, že byly osvobozeny. Stále neznáme pozadí, lze tedy jen spekulovat,“ řekl Blesk.cz Šándor.

Video První slova Hanky Humpálové a Tonči Chrástecké po jejich propuštění na svobodu - youtube.com/IHH
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

noram ( 18. srpna 2015 11:28 )

hrobarkapsa ( 18. srpna 2015 10:56 )

Hanče hlídejte. Propuštění nebylo jen tak, Hanče je spojka

hrobarkapsa ( 18. srpna 2015 10:54 )

Popeluško http://tv.sms.cz/televize/Barrandov/20150818/1870832326-Popelka

ohrazenice ( 18. srpna 2015 10:27 )

Daleko menší hrozbou než naši politici a neziskovky.

.666provas. ( 18. srpna 2015 10:12 )

 Mě se Hanča líbí. Mám trochu problémy s navazováním vztahů s ženami, říkají mi, že jsem hloupý, špinavý a smrdím, ale když si dám ručník kolem hlavy, tak mě snad Hanča chtít bude. Jsem z vesnice jako ona. Smrt všem muslimům, homosexuálům a klonům!

Zobrazit celou diskusi