Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Číňané závodí s časem. Město po explozi ohrožují jedy ve vzduchu

Autor: ČTK, sou - 
17. srpna 2015
17:57

V Číně musí co nejdříve odklidit všechny chemikálie z místa výbuchu skladu v Tchien-ťinu. Mají tam totiž přijít deště. Hrozí tak uvolnění stovky tun toxických plynů do ovzduší. Bilance neštěstí mezitím stoupla na 114 mrtvých, desítky lidí jsou stále pohřešovány.

Čínští vojáci a záchranáři v plynových maskách a speciálních oblecích svádějí boj s časem. Musí co nejrychleji odklidit toxické látky po výbuchu skladu v přístavním městě Tchien-ťinu. Musí vše stihnout, než začne ve městě pršet. Déšť by totiž mohl způsobit uvolnění toxických plynů do ovzduší.

Exploze otřásla skladištěm nebezpečného materiálu. V sobotu poprvé úřady přiznaly, že na místě byly uskladněny mimořádně toxické látky včetně kyanidu sodného. Tentýž den také úřady rozšířily evakuační okruh na tři kilometry, bez střechy nad hlavou zůstalo více než 6000 lidí. Mezi evakuovanými jsou i zahraniční zaměstnanci společnosti Home Credit, mezi nimiž jsou také Češi.


    
Čínská pravidla pro bezpečnost práce vyžadují, aby podobná zařízení byla nejméně 1000 metrů od obytných budov, úřadů a silnic. Online mapa nicméně ukazuje, že sklad Ruihai International Logistics byl ve vzdálenosti 500 metrů od dálnice a také od bytového komplexu s plochou 100.000 čtverečních metrů. V těchto bytech tlaková vlna vyrazila okna, ohnivá koule ožehla zdi a všichni obyvatelé museli být evakuováni.

Automobilky přišly o tisíce aut

Exploze v Tchien-ťinu postihla automobilový průmysl, protože na místní přístav připadá největší podíl dovozu automobilů ze zahraničí. Podle čínských úřadů výbuch a následný požár zničil veškerou přístavní infrastrukturu v okruhu několika kilometrů.
    
Německá firma Volkswagen dnes oznámila, že při výbuchu v přístavu shořelo 2700 jejích automobilů, ztrátu 1500 vozů oznámila francouzská společnost Renault SA. Postižena byla také jihokorejská společnost Hyundai, která přišla o 4000 aut. Způsobenou škodu její vedení odhadlo na 136 milionů dolarů. Německý výrobce BMW se rozhodl zvolit místo Tchien-ťinu za cílový přístav pro dovoz svých vozů Šanghaj.

Ztráty až 1,5 miliardy dolarů   

Analytici švýcarské společnosti Credit Suisse dnes oznámili, že neštěstí způsobí pojišťovacím společnostem ztrátu až půldruhé miliardy dolarů. První pojistné události už řeší společnosti Zurich Insurance Group a Allianz, o objemu předpokládaných úhrad ale zatím nemají informace. Nejvíce havárie v Tchien-ťinu podle analytiků zatíží čínské pojišťovny.


    
Výbuchy v Tchien-ťinu patří mezi nejtragičtější průmyslová neštěstí v posledních letech v Číně. V červnu 2013 si požár v drůbežárně v provincii Ťi-lin vyžádal 121 obětí. V srpnu 2014 zabil výbuch prachu v kovozpracující továrně ve východočínské provincii Ťiang-su 97 osob.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi