Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Ve vzduchu nad San Diegem se srazila dvě letadla: Havárie si vyžádala 5 mrtvých

Dvoumotorový Sabreliner se srazil s jednomotorovou Cessnou 172 zhruba tři kilometry od místního letiště Brown Field.
Dvoumotorový Sabreliner se srazil s jednomotorovou Cessnou 172 zhruba tři kilometry od místního letiště Brown Field.  (Autor: Twitter)
Autor: ČTK - 
17. srpna 2015
08:40

Nejméně pět lidí zahynulo při nedělní srážce dvou malých letadel poblíž kalifornského San Diega. Dvoumotorový Sabreliner se srazil s jednomotorovou Cessnou 172 zhruba tři kilometry od místního letiště Brown Field. Při likvidaci následků nehody byl zraněn hasič.

Podle Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) zemřeli čtyři lidé cestující ve větším z letadel, stejně jako pilot Cessny. Sabreliner měla pronajatý britská zbrojní firma BAE Systems, která v prohlášení potvrdila, že na palubě byli její zaměstnanci. Pilot menšího stroje podnikal podle NTSB přelet Spojených států.

Letadla se srazila ve chvíli, kdy mířila na přistání, a poté se zřítila nedaleko od sebe. Hasiči zlikvidovali dva požáry, které na místě dopadu obou letadel vznikly v suchém porostu. Žádné budovy nebyly ohroženy. Jeden z hasičů byl po zásahu převezen do nemocnice.

Příčinu kolize, která se stala hodinu před polednem tamního času (okolo 20.00 SELČ) vyšetřuje spolu s NTSB i americký Federální úřad pro letectví (FAA). „Vypadá to, že šlo o velmi tvrdou srážku, což lze usuzovat z toho, že obě letadla se rozpadla na spoustu malých kousků,“ řekl médiím šéf oddělení místních hasičů Nick Schuler.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi