Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čína přiznala: Na místě výbuchu byl smrtící kyanid sodný

Autor: ČTK - 
15. srpna 2015
10:20

Čínské úřady nařídily evakuaci prostoru tří kilometrů od dějiště středeční exploze v průmyslové zóně východočínského přístavu Tchien-ťin. Na místě byly vysoce toxické látky nebezpečné lidskému zdraví, mezi nimi kyanid sodný, který je vysoce výbušný v kontaktu s vodou nebo vlhkým vzduchem.

Jeho přítomnost dnes podle agentury Reuters poprvé přiznala policie. Na místě se dnes ozvalo sedm dalších výbuchů vzplálo několik aut. Vzhledem k tomu, že se stočil vítr, upozornily dnes úřady na nebezpečí inhalace toxickými látkami. Nařídily evakuaci školy, která sloužila pro už evakuované lidi, a doporučily lidem, aby chodily s rouškami a v oblečení s dlouhými nohavicemi.

Při nadechnutí nebo požití způsobuje kyanid sodný smrt. Podle BBC bylo na místě 700 tun této toxické látky, která byla uskladněna v dřevěných bednách nebo železných sudech. Používá se v důlním průmyslu při získávání čistých kovů, jako je zlato.

Čínské úřady přiznaly, že na místě byly také zásoby karbidu vápenatého, dusičnanu draselného a dusičnanu amonného. Karbid vápenatý se v reakci s vlhkou pokožkou mění na hydroxid vápenatý, jenž má leptavé účinky. Dusičnan draselný se používá jako hnojivo a konzervant a může způsobit dýchací problémy a poškození ledvin, dusičnan amonný je rovněž hnojivo, ale při prudkém zahřátí se rozkládá explozivně.

Čína je největší odběratel a producent vysoce nebezpečných chemikálií, řekl BBC náměstek ředitele průmyslové analytické firmy IHS Chemical Paul Pang. Experti se shodují, že největším nebezpečím v případě Tchien-ťinu je přítomnost kyanidu sodného, který při zahřátí nebo v kontaktu s vodou vylučuje kyanovodík.

Ten může zamořit životní prostředí do velké vzdálenosti. Obyvatelstvu se doporučuje pít jedině balenou vodu. Pang upozornil, že ačkoli se Čína hlásí k mezinárodním předpisům o skladování, produkci a přepravě nebezpečných látek, v praxi není vždy možné tato pravidla dodržet. "Ne všichni lidé pracující v čínských průmyslových objektech mají dostatečný výcvik v tom, jak s nebezpečným materiálem zacházet," řekl.

Podle čínských standardů musí být nebezpečné látky skladovány aspoň kilometr od obydlených budov a dopravní sítě. V případě skladu v Tchien-ťinu však byly uvnitř tohoto kilometrového pásma tři obydlené oblasti. Pang také upozornil, že je vysoce nezodpovědné skladovat na jednom místě 700 tun kyanidu sodného.

d.kresohlav ( 15. srpna 2015 12:23 )

To víme i bez jejich přiznání. Zbytek tají. Zeman už jel? Císař už má proslov.

Zobrazit celou diskusi