Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Řekové sahají na miliardy: Euroskupina nejspíše záchranný balíček schválí

Autor: ČTK, mb - 
14. srpna 2015
19:42

Řecký parlament dnes po celonoční debatě schválil dohodu o třetím záchranném programu, který země dojednala se zahraničními věřiteli. Nyní o záchranném balíčku v celkové hodnotě 85,5 miliard euro (zhruba 2,2 bilionu Kč) jedná tzv. euroskupina a vypadá to, že Řekové mají peníze opravdu na dosah.

Ministři financí eurozóny v pátek v Bruselu skutečně mohou schválit nový záchranný program pro předlužené Řecko. Pokud euroskupina, tedy ministři financí eurozóny, dají pomoci zelenou, bude nutný souhlas ještě několika národních parlamentů, například německého. "Povzbudilo nás jasné hlasování řeckého parlamentu z dnešního rána. Díky tomu a na základě ambiciózních dohod, které byly uzavřeny mezi institucemi a řeckými úřady, je dnes pozitivní výsledek zcela reálný," řekla mluvčí Evropské komise (EK) Annika Breidthardt. Řecko dnes podpořil šéf euroskupiny a nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem, který v prohlášení v nizozemském parlamentu dosavadní postup Atén ocenil.

Německo chce zapojit MMF

Trochu opatrněji reagovali zástupci Německa. Německý ministr financí Wolfgang Schäuble požaduje jasný, pokud možno závazný příslib Mezinárodního měnového fondu (MMF), že se bude podílet na třetím pomocném programu Řecka. Podle Schäubleho je nutný "jasný příslib, pokud možno závazný příslib". "To je pro nás podmínka," zdůraznil Schäuble.

Hra o čas

Atény peníze potřebují už příští týden ve čtvrtek, kdy musí splatit další půjčku Evropské centrální bance (ECB). Německý parlament by mohl dohodu posoudit v úterý, ve stejném termínu by záležitost projednávalo i Rakousko, kde stačí souhlas parlamentního podvýboru. Estonský parlament by mohl hlasovat zkraje týdne. Rozhodovat budou ještě také parlamenty v Lotyšsku, Portugalsku a ve Španělsku.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi