Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Na Kubě zavlála americká vlajka nad velvyslanectvím USA. Poprvé po více než půl století

Autor: ČTK, mb - 
14. srpna 2015
19:09

Nad americkým velvyslanectvím v Havaně dnes poprvé po více než půl století zavlála státní vlajka USA jako symbol nové kapitoly americko-kubánských vztahů, jejichž mrazivý stav byl po dlouhá desetiletí jedním z nejviditelnějších projevů studené války. Ceremoniálu byl přítomen americký ministr zahraničí John Kerry (71).

John Kerry zavítal na Kubu již v roce 2000, ale tehdy ještě jako senátor. Jedná se tak o první návštěvu amerického ministerstva zahraničí na Kubě po více než 70 letech, poslední americký ministr zahraničí, který zavítal na ostrov, byl v roce 1945 Edward Stettinius.

Vztyčení americké vlajky

Slavnostní znovuotevření zastupitelského úřadu přenášela v přímém přenosu kubánská státní televize, stejně jako hlavní zpravodajské stanice v USA. Americkou vlajku při slavnostní ceremonii vztyčili tři veteráni, kteří ji v roce 1961 spouštěli, když Spojené státy zavřely na Kubě své velvyslanectví. „Děkuji vám, že jste se k nám připojili v tomto historickém momentu, kdy bude znovu vztyčena americká vlajka,“ poděkoval na úvod Kerry zástupu příznivců.

Nový začátek

John Kerry, který se musel opírat o hůl kvůli letošní nehodě v Alpách, byl dle pozorovatelů ceremonií upřímně dojat. „USA a Kuba již nejsou nepřátelé nebo soupeři, ale sousedé. Nastal čas sdělit světu, že si navzájem přejeme jen to dobré,“ prohlásil Kerry a následně citoval kubánského novináře a básníka José Martího: „Vše, co rozděluje lidi, je hříchem proti celému lidstvu.“ Mluvčí americké diplomacie pak označil dnešní den za „nový začátek“.


Konec sankcí?

Potleskem odměnili přítomní Kerryho prohlášení o tom, že Bílý dům usiluje o zrušení letitého protikubánského hospodářského embarga. Rozhodnutí je na poslancích amerického Kongresu, upozornil ministr. Odstranit překážky, které plnému obnovení styků brání, musejí ale obě strany, dodal v narážce na Washingtonem kritizovaný stav lidských práv na Kubě.

Ambasády ve skutečnosti naplno fungují už od 20. července, kdy obnovilo svůj provoz kubánské velvyslanectví ve Washingtonu. Do roku 1977 zprostředkovaly diplomatické kontakty dvou znepřátelených států takzvané zájmové sekce při švýcarském velvyslanectví.

Idylku narušil Castro

Slavnostní atmosféru ovšem narušil Fidel Castro (89). Vůdce kubánské socialistické revoluce ve čtvrtečním článku v havanských novinách napsal, že USA Kubě dluží milionové sumy za škody, způsobené americkým hospodářským embargem. Američané se zase netají tím, že chtějí vyřešit osud miliardových částek, které už půl století požadují za majetek znárodněný po kubánské revoluci.Dalším problémem je americká vojenská základna na kubánském Guantánamu, kterou Američané využívají od roku 1903. K ukončení "okupace" enklávy v červenci ve Washingtonu vyzval kubánský ministr zahraničí Bruno Rodríguez, s nímž má Kerry jednat i dnes.

ambree ( 14. srpna 2015 20:54 )

 Kubánci, tohoto kroku budete litovat

zauber ( 14. srpna 2015 20:04 )

I na té Kubě to brzy bude stát za h-ovno.

dzelo ( 14. srpna 2015 19:52 )

Kubánci pustili jste si emerickou veš do kožichu a tím jste pod sebou podřízli větev!

ruudazvostravy ( 14. srpna 2015 19:49 )

Čón Kerri?To je ten prohandlovanej Žyt,co sipe fšude bombi,ny?

Zobrazit celou diskusi