Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Americký stát Connecticut zrušil trest smrti: Dle soudců je protiústavní

Autor: mb, ČTK - 
14. srpna 2015
15:21

Nejvyšší soud amerického státu Connecticut zakázal výkon trestu smrti, který je podle verdiktu soudců protiústavní. Prodloužil tak život jedenácti odsouzencům, kteří v celách smrti čekali na popravu.

Zákaz udělování hrdelního trestu ve státě platí už od roku 2012, vztahoval se ale jen na budoucí rozsudky a neměl zpětnou platnost. Soud v connecticutském Hartfordu vyhověl odvolání nájemného vraha Eduarda Santiaga, odsouzeného k smrti v roce 2000.

Přelomové rozhodnutí

Podle soudců je poprava nehumánní a vymyká se zásadám trestního práva. „Jsme přesvědčeni, že trest smrti není v souladu s dnešními standardy lidských práv a neslouží žádnému nápravnému účelu. Trest smrti, jak je v současnosti aplikován, porušuje ústavu státu Connecticut,“ odůvodnil vrchní soud své rozhodnutí. Santiago měl odejít z tohoto světa smrtící injekcí.

Odsouzenci zachráněni

Trest smrti byl verdiktem automaticky zrušen i pro dalších deset odsouzenců. Jsou mezi nimi i Joshua Komisarjevsky a Steven Hayes, kteří byli odsouzeni k smrti za loupežnou vraždu z roku 2007, kdy se jejich oběťmi stala žena a její dvě dcery. Konec obou vrahů byl ale i před zrušením trestu smrti v mlhách. Stát Connecticut totiž zaznamenal od roku 1960 jedinou popravu, když byl v roce 2005 usmrcen sériový vrah Michael Ross.

Konec popravám v USA?

S popravou jako absolutním trestem skoncovalo v USA už devatenáct států, před Connecticutem to byla letos v květnu Nebraska. Předloni se hrdelních trestů například vzdal Maryland, v roce 2011 Illinois a v roce 2009 Nové Mexiko.

beda88 ( 4. prosince 2015 12:59 )

nebujte, však ono se vám to vymstí. ale je to jen 19 států asi ze 54 unie, tak to ještě jde, u nás je 46 doživotních s náklady na jednoho 1000,-/den=16.790.000,-/rok. to by bylo operací pro nemocné české děti nebo příspěvek na penzi.

Zobrazit celou diskusi