Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Vůdce separatistů varuje: Kvůli Ukrajině hrozí 3. světová válka

Autor: ČTK, mb - 
13. srpna 2015
12:12

Jeden z vůdců separatistů Denis Pušilin (34) v rozhovoru pro tiskovou agenturu Interfax vyslal mrazivé varování světu. Podle něj hrozí kvůli ukrajinské krizi konflikt globálních rozměrů.

Denis Pušilin se domnívá, že na Ukrajině se rozhoduje i oo osudu Evropy. Pokud totiž selžou mírová jednání s Kyjevem, vypukne světová válka, myslí si lídr separatistů. „Plnocenné obnovení bojů na Donbase bohužel zavleče do konfliktu další země. To může skončit dokonce 3. světovou válkou,“ prohlásil v rozhovoru.

Minská dohoda

V únoru byla v Bělorusku za účasti tzv. Normandské čtyřky (Rusko, Německo, Francie a Ukrajina) podepsána tzv. Minská dohoda II, která navázala na původní Minskou dohodu. Obě dvě strany měly stáhnout těžkou techniku a vytvořit nárazníkovou zónu. Jenže prakticky ihned se obě dvě strany začaly vzájemně obviňovat ze soustavného porušování dohody. Jen před pár dny separatisté zveřejnili video, ve kterém dron údajně zachytil zamaskované tanky ukrajinské armády.

Minsk 3?

Přestože Minsk 2 není plně respektován, mocnosti by rády viděly další dohodu, která by zašla v mírových opatřeních dále. Bohužel situace na Ukrajině se v posledních dnech spíše vyhrocuje. Znepokojení vyjádřili i pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), kteří zaznamenali „výrazné zvýšení případů porušení příměří východně a severně od Mariupolu“. Britský ministr obrany Michael Fallon (63) dokonce označil situaci na Ukrajině za „výbušnou“. „Nejde o zmrazený konflikt, ale spíše o výbušnou situaci. Mnoho vojáků bylo zabito po uzavření mírových dohod,“ řekl ministr.

anka ( 13. srpna 2015 16:04 )

pro zacatek by stacilo, aby Putin prestal zasobovat separatisty zbranemi a vojaky na dovolene.....kdo ze separatistu chce, at se odstehuje do Ruska....a pak at si tam zacne Ukrajina delat poradek....

gabreta ( 13. srpna 2015 15:59 )

Evropa byla soběstačná, bez nutnosti dovozu, HDP a Euro šlo nahoru a předběhla Dolar. No a nakonec se uvažovalo, že bude sestavena jednotná armáda EU. To všechno byly věci, co pro záchranu Dolaru a udržení hegemonie byly nepřijatelné a proto rozes*rat střední východ a zaplavit uprchlickou vlnou EU, rozvrtar Ukrajinu s Rusákama a vytvořit strach z války. No a tím vším zastavit vzestup nezávislosti EU, s čím jí Brusel a politici velkých zemí EU úspěšně a s radostí pomáhají na sebedestrukci! Svět se prostě zbláznil!!

blooroses ( 13. srpna 2015 15:50 )

Co čekat jinýho od jednoduchého a sprostého rusofila, který nevěří ničemu jinému kromě ruské propagandy, než tupé sprosté rozkazy a šíření lží....

marais ( 13. srpna 2015 14:38 )

všimněte si, rozdmýchávat války a nepokoje to amíkům jde, ale urovnat to a uzavřít mír a pomoci budovat vše nové a lepší to NEUMÍ!

marais ( 13. srpna 2015 14:32 )

rusi si neber do huby...ukrajinci začali s masakrem Rusů, kterých je na východě většina...

Zobrazit celou diskusi