Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Kim nechal popravit místopředsedu vlády. Nesouhlasil s plánem vůdce na zalesňování

Autor: simao, ČTK - 
12. srpna 2015
15:34

Popravy politických oponentů v KLDR pokračují. Komunistický diktátor Kim Čong-un nechal prý „odstranit“ místopředsedu vlády Čche Jong-kona kvůli tomu, že nesouhlasil s plánem vůdce na zalesňování.

Ze Severní Koreje přišla další zpráva o popravě vysokého politického činitele. Jeden z místopředsedů vlády Čche Jong-kon byl popraven údajně kvůli vyjádření nesouhlasu s politikou mladého vůdce. Informaci přinesla jihokorejská agentura Jonhap, které se čas od času daří proniknout do izolované země.

Jihokorejská vláda prý již informaci o popravě jednoho z místopředsedů vlády prověřuje, mezitím ji přejala i velká světová média včetně BBC. Objevila se i spekulace o přesnějším důvodu popravy. Čche údajně nesouhlasil s Kimovou politikou zalesňování. BBC uvedla, že Čche byl zřejmě popraven už v květnu, až nyní to však vyplynulo na povrch.

Čche se tak patrně stal od začátku letošního roku již druhým vysokým vládním představitelem, jehož se Kim zbavil. V květnu se totiž objevila zpráva, že severokorejský diktátor nechal zabít pro změnu ministra obrany Hjon Jong-čola, a to oficiálně za neloajálnost. Stálo za tím však patrně to, že usnul při vojenské přehlídce. V červenci byl na jeho místo jmenován Pak Jong-sik.

Vůdce KLDR Kim Čong-un do čela státu nastoupil v roce 2011 a podle Jižní Koreje nechal za dobu své hrůzovlády zlikvidovat již sedm desítek státních představitelů. Popravě neunikl ani jeho strýc, který přitom patřil mezi věrné spojence Kimova otce Kim Čong-ila. 

Právě během výročí smrti Kim Čong-ila se na veřejné akci objevil místopředseda Čche naposledy. Čche Jong-kon byl v minulosti náměstkem ministra stavebnictví a zastupoval KLDR v obchodních jednáních s Jižní Koreou. Jeho jmenování do funkce vicepremiéra loni v červnu bylo komentováno jako snaha Pchjongjangu pěstovat dobré vztahy se Soulem.

Čche byl podle jednoho z jihokorejských analytiků poměrně horlivým zastáncem udržování úzkých vztahů s Jižní Koreou. I to se mu však mohlo nakonec stát osudným. BBC však zmínila příhodu, kdy jeden z výše postavených činitelů nesouhlasil se zalesňovacím plánem vůdce v suchem trápené zemi. Mělo přitom jít právě o popraveného místopředsedu.

ja01 ( 12. srpna 2015 18:13 )

Stejně bude časem viset na klandru. Problém je jen v tom, jak dlouho to ještě bude trvat.

ruudazvostravy ( 12. srpna 2015 17:57 )

Hergot Méri,to jako metódou jýt na to přes pý*ču,jako Dasha Veš(z)Krnova Hawloic?

ruudazvostravy ( 12. srpna 2015 17:51 )

 Jó tendle Kymčok,dycki holt umý svjet něčým přýjemným překvapyt.Nejvěčý pr*del bude,aš třeba vičoudí ÚSÁčům na Džony avenue zas ňákej ten jejych přerostlej wigvam.

marie60 ( 12. srpna 2015 17:26 )

  ..tady by si s takovým prezidentem poradili.

Zobrazit celou diskusi