Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zatkli „synovce“ Asada: Příbuzný syrského prezidenta zabíjel uprostřed bílého dne

Autor: mb - 
11. srpna 2015
17:20

Sulejman al-Asad, syn bratrance prezidenta Bašára al-Asada (49), je zatčen. Sulejman před pár dny v návalu zlosti bez milosti vpálil kulku do hlavy plukovníkovi syrské armády Hasanovi aš-Šejchovi. Důvod? Voják si ho dovolil předjet.

Zločin se stal 6. sprna ve městě Latakia před zraky mnoha lidí. Ačkoliv Sulejman plukovníka popravil střelou z bezprostřední blízkosti, následně z místa činu utekl a vše zapřel. Vinu svalil na jednoho člena svého doprovodu.

Lidé vyšli do ulic

Rozhořčení obyvatelé města však vyšli do ulic a požadovali pro vraha trest smrti. Z obav před případnými dalšími protesty začaly úřady raději jednat. „Chytili jsme ho v provincii Latakia večer 10. srpna,“ prohlásil gubernátor oblasti Ibrahim As-Salem. Prezident Asad už slíbil vdově mrtvého plukovníka, že nehledě na rodinné vazby, bude Sulejman potrestán podle zákona.

Nejistá budoucnost

Jak oběť, tak i vrah byli stoupenci režimu Bašára al-Asada. Sýrie je už 4 roky zmítána krvavou občanskou válkou. Zemi pustoší řezníci z Islámského státu, ale proti vládě bojuje i „umírněná“ opozice, kterou podporují zejména Spojené státy. Prezident Asad patří k vládnoucí muslimské sektě Alavitů, mezi jeho největší spojence patří Rusko. A právě Rusko se dnes na jednáních se Saúdskou Arábií neshodlo na budoucnosti Sýrie a roli, kterou by měl sehrát současný prezident Bašár al-Asad.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi