Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Vzkaz Francouzů Británii: Uprchlíky už nezvládáme, je třeba nasadit armádu

Autor: mb - 
11. srpna 2015
15:00

Uprchlíci zaplavili Calais, odkud se snaží dostat do Británie. Francouzští strážci pořádku jen stěží bojují s nekončícím přílivem běženců a nyní přiznávají, že jsou na pokraji kolapsu. Policie se domnívá, že v kritické situaci pomůže už jen zásah armády.

„K Eurotunelu je přidělena stálá jednotka o 15 mužích. Chápete, jak je to v současné situaci nedostatečné? Proto navrhuji, aby nám pomáhala britská armáda,“ nechal se slyšet Bruno Noel z policejních odborů.

Špinavá práce

Francouzi se navíc domnívají, že Británie pro ostrahu své hranice nedělá dostatek. „Je nad slunce jasné, že děláme za Británii ‚špinavou práci‘. Nejtěžší a nejnebezpečnější část práce odvádí francouzská policie, ne britská. Problém je na britské straně,“ domnívá se Noel.

Odejdou posily?

Ochrana hraničního přechodu v Calais má být lépe zabezpečena, Britové plánují další plot, více kamer a hlídky se psy. Jenže dle Noela ani to nepomůže. „Poslali nám pořádkovou jednotku o síle 500 mužů, ale co až začnou stávky ve Francii a oni je odvolají někam jinam? Bojím se, že se brzy stane tragédie. Hlídkujeme v centru, kde je 2 tisíce uprchlíků, a zatím bylo všechno v pořádku. Ale nás je jen 12 a co když propukne konflikt? Někomu můžou povolit nervy a začne střílet…,“ strachuje se Bruno Noel.

Anglie, země zaslíbená

Uprchlíci se snaží dostat z Francie do Británie z několika důvodů. V Británii na rozdíl od Francie neexistuje nutnost registrace místa pobytu, obyvatelé u sebe nemusí nosit dokumenty, mohou se spolehnout na podporu imigrantských komunit a mnozí uprchlíci již mají základy angličtiny.

Eurotunel smrti

Do Británie se z Francie snaží dle různých odhadů dostat dva až deset tisíc uprchlíků. Nejčastěji se schovávají do kamionů nebo vlaků. Letos při podobných pokusech zemřelo již 12 lidí. Výjimkou bohužel nejsou ani malé děti. „Nedávno jsem vytáhl zpod vlaku kluka. Myslel si, že se takhle dostane do Anglie. Vůbec si neuvědomoval nebezpečí. Bylo mu sotva deset let,“ hořce poznamenává Noel.