Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Islamisté zajali rukojmí v hotelu na Mali, pak začali zabíjet

Islamisté zajali rukojmí v hotelu na Mali. Pak začala střelba. (ilustrační foto)
Islamisté zajali rukojmí v hotelu na Mali. Pak začala střelba. (ilustrační foto)  (Autor: Foto: Reuters, ČTK, EPA)
Autor: ČTK - 
7. srpna 2015
21:34

Islamističtí ozbrojenci dnes napadli v centrální části Mali hotel, který často využívají pracovníci OSN. Při útoku zabili nejméně pět lidí. Následovala přestřelka s malijskými vojáky, kteří budovu obklíčili, uvedla s odvoláním na místní představitele agentura Reuters.

Malijská armáda následně oznámila, že ozbrojenci drží v hotelu až 10 rukojmích několika národností. Ruská ambasáda potvrdila, že je mezi nimi i ruský občan.

Nad budovou hotelu ve městě Sevare asi 600 kilometrů severovýchodně od metropole Bamako se vznášel dým a byla slyšet ostrá střelba, popsali svědci.

"Ozbrojenci se stáhli do hotelu a lidi uvnitř vzali jako rukojmí. Armáda se snaží situaci vyřešit," uvedl následně armádní mluvčí Souleymane Maiga. Jak dodal, při útoku dosud přišlo o život pět vojáků a tři ozbrojenci.

Mezi rukojmími je údajně také ukrajinský občan, dále tři lidé z Jižní Afriky a Francouz. Podle malijských zdrojů blíže neupřesněný občan východní Evropy a tři další pracovníci mise OSN MINUSMA nejspíš z hotelu uprchli.

Útok na hotel potvrdila i mluvčí mise MINUSMA Radhia Achouriová, přítomnost lidí z OSN v budově ale odmítla komentovat. Za útokem nejspíše stojí ozbrojenci ze skupiny Ansar Dine, která se hlásí k ideologii teroristické organizace al-Káida.

Tito islamisté v minulosti bojovali na severu Mali, letos ale začali své lidi přemísťovat do centra a na jih země. V roce 2012 po armádním převratu obsadili sever Mali. Z pozic je vytlačila až mezinárodní intervence, kterou v roce 2013 zahájila Francie.

gabreta ( 8. srpna 2015 03:44 )

Všude? No doma už jich moc nezůstalo. Většina je v EU a nebo na cestě do ní!!!

bibs_7 ( 7. srpna 2015 23:09 )

 Tak to je radost jak svine, do týdne máme v Evrope 100.000 malijských "uprchlíku".

Zobrazit celou diskusi