Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Krvavé pumové útoky v Kábulu: Zahynuly desítky lidí

Kábulem otřásly dva pumové útoky. Zahuly desítky lidí. (ilustrační foto)
Kábulem otřásly dva pumové útoky. Zahuly desítky lidí. (ilustrační foto)  (Autor: EPA, Reuters)
Autor: ČTK - 
7. srpna 2015
21:06

Policejní akademie v afghánské metropoli Kábulu se dnes ve večerních hodinách stala terčem sebevražedného bombového útoku, který si podle zdrojů agentury DPA vyžádal minimálně 26 mrtvých a 20 zraněných. K zodpovědnosti za útok se přihlásilo radikální hnutí Taliban. Při ranním bombovém útoku v centru Kábulu navíc zemřelo minimálně 15 lidí a dalších 250 osob bylo zraněno, řekl prezidentský mluvčí. Exploze večer zněly celým městem.

Sebevrah, který zaútočil na akademii, měl na sobě údajně policejní uniformu. Útočník podle zdrojů agentury Reuters udeřil ve chvíli, kdy se do akademie po čtvrtečním a dnešním volnu vraceli kadeti. Útok na akademii následoval po ranním pumovém útoku v centru Kábulu.

Nálož ukrytá v zaparkovaném nákladním autě podle místních úřadů explodovala blízko vojenského objektu v hustě obydlené jihovýchodní čtvrti afghánské metropole. K ranní explozi, která lidi zabíjela a zranila v době, kdy spali, se zatím nikdo nepřihlásil. Mluvčí Talibanu pouze sdělil, že skupina incident prověřuje. Oficiální začátek vyšetřování oznámila také vláda.

Podle údajů šéfa kábulské policie Abdula Rahmána Rahímího zraněné zasáhly střepy skla nebo úlomky poškozených budov. Exploze na ulici zanechala kráter hluboký deset metrů, poškozeny nebo zničeny byly automobily v okruhu sta metrů. Další mrtvé zřejmě záchranáři najdou v troskách zhroucených domů.

V Kábulu jsou útoky teroristů a sebevražedných atentátníků poměrně časté, ale aby nákladní auto naložené trhavinou proniklo přes přísné kontroly na okraji města, to obvyklé není. Vjezd těžkých nákladních aut do Kábulu je povolen jen v nočních hodinách. V armádním objektu, který byl zřejmě terčem útoku, pracují příslušníci afghánských bezpečnostních složek.

Všichni nalezení mrtví jsou podle Rahímího civilisté, v kasárnách ale mohou být další mrtví. Hnutí Taliban se již dříve přihlásilo k útoku, který ve východoafghánské provincii Lógar provedl ve čtvrtek sebevražedný atentátník. Usmrtil osm lidí a dalších 12 zranil, když se odpálil před budovou místního guvernéra. Mezi mrtvými byli tři policejní důstojníci a pět civilistů.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi