Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Řecko má další problém. Výběr daní se snížil, lidé je nemají z čeho platit

Autor: ČTK, mb - 
7. srpna 2015
16:42

Zatímco Řecko jedná s mezinárodními věřiteli o záchranném balíčku ve výši 86 miliard eur (zhruba 2,3 bilionu korun), premiér Alexis Tsipras (41) obdržel špatnou zprávu – země vybrala na daních o dost méně než minulý rok.

Mezinárodní měnový fond ve spolupráci se zeměmi eurozóny již několik let diktuje Řecku, jak zvládnout krizi, ale zdá se, že marně. Řecko totiž letos v prvních šesti měsících vybralo na daních o 8,5 procenta méně než za stejné období v minulém roce.

Špatné rady?

Kritici strategie Mezinárodního měnového fondu dlouhodobě upozorňují na to, že naordinovaná „léčba“ Řekům nepomůže. Naopak, sociální škrty a drakonické reformy zaženou zemi do ještě větší krize. Propad ve výběru daní dává kritikům, zdá se, za pravdu.

Ceny jdou dolů

To, že lidé nemají peníze, se projevuje i v cenách spotřebního zboží. Zadlužená země trpí cenovou deflací již 29 měsíců, ceny sráží dolů propad ekonomiky spolu se snižováním mezd a důchodů.

Další reformy

Přestože Řecko přistoupilo na drastické reformy, švédský zástupce z Mezinárodního měnového fondu se domnívá, že to nestačí. „Mají neefektivní státní sektor, korupce je relativně velký problém a důchodový systém také spolyká více peněz než v ostatních zemích,“ tvrdí Thomas Östros.

MMF váhá

Mezinárodní měnový fond se mezitím nechal slyšet, že se ještě rozhodne, zda se bude podílet na záchranném balíčku pro Řeky, či nikoliv. „Budeme o tom během léta a podzimu diskutovat, pak se uvidí,“ dodává Östros. Řecko má  20. srpna zaplatit Mezinárodnímu měnovému fondu další splátku ve výši 3,2 miliardy euro (zhruba 86,4 miliardy korun).

Další rána

Aby problémů nebylo málo, Řecko oznámilo, že nezvládá příliv uprchlíků. „Pokud jde o vodu, hygienu, zásobování potravinami, je to naprosto nedostačující. Na většině ostrovů není ubytovací kapacita, lidé vůbec nespí pod jakoukoli střechou,“ řekl novinářům Vincent Cochetel z OSN, který navštívil ostrovy Kos, Chios a Lesbos.

S podobnou situací se prý dosud nesetkal. Premiér Alexis Tsipras mezitím vyzval Evropu, aby pomohla: „Nyní je čas zjistit, zda je EU unií solidarity nebo unií, v níž se všichni snaží chránit své hranice.“ Do Řecka jen během července dorazilo 50 tisíc imigrantů.

„Dobré“ zprávy

Chabou útěchou pro Řecko jsou dvě „dobré“ zprávy. Souhrnný index aténské burzy ATG uzavřel ve čtvrtek vzestupem o 3,65 procent. Kromě toho se snížila i nezaměstnanost, nyní je nejnižší za poslední tři roky – bez práce je „jen“ 25 procent obyvatel.

wimr.voght. ( 7. srpna 2015 17:24 )

přesně takhle chtěli ozdravit české finance dvě nemehla - Kalhousek a Nesčas, (dolušti si to sám) naštěstí je Milda Zeman kopl do p.rdelí a vyrazil z vládnutí

Zobrazit celou diskusi