Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Český podíl na zkáze Hirošimy: Jeden bombu vyrobil, druhý ji navedl na cíl

Autor: lm - 
6. srpna 2015
18:09

Je to jeden z největších milníků světové historie. 6. srpna 1945 nad Hirošimou vybuchla atomová puma Little Boy - Chlapeček o ničivé síle až 20 kilotun TNT a srovnala japonské město se zemí. Na vývoji a použití smrtící zbraně mají podíl i Češi.

Atomovou bombu stvořily Spojené státy v projektu Manhattan. Sestrojit ji pomohl i rodák z Brna. Byl jím teoretický fyzik Georg Placzek, který se projektu zúčastnil na vedoucím místě. Robert Oppenheimer nebyl jen jeho nadřízený, ale i blízký přítel. Placzek byl žid a německá zvěrstva v koncentračních táborech pro něj byla velkou motivací při sestrojování atomové bomby. Mnoho jeho příbuzných v lágrech zahynulo. Údajně ale posléze velmi litoval zničených životů v Hirošimě i v Nagasaki. V roce 1955 za podivných okolností zemřel. Jeho smrt byla uzavřena jako sebevražda.

Bombu na Hirošimu shodil potomek Čechů

Dalším českým pojítkem s projektem Manhattan je seržant Joseph Stiborik, operátor leteckého radaru a člen dvanáctičlenné posádky letadla Enola Gay, které atomovou bombu na Hirošimu shodilo. Jeho rodiče byli rodáci z Vysočiny a do Spojených států přišli ještě před první světovou válkou.

Stiborik byl vybrán do mise Manhattan ze stovky adeptů. Jeho úkol byl navigovat bombardér na cíl. Když posádka vzlétala, ještě nevěděli, co je čeká. „Neuvědomovali jsme si, co s sebou vlastně máme,“ přiznal Stoborik v rozhovoru o 11 let později. O atomové bombě se posádka dozvěděla v půlce letu. Velitel jim spolu s oznámením rozdal i kyanidové pilulky pro případ, že by se mise nepovedla.

Krátce po explozi byla posádka v šoku. „Můj bože, co jsme to udělali,“ zazněla památná věta, kterou pronesl druhý pilot Robert Lewis. „Bylo to tak silné, že jsme ztratili řeč,“ řekl Stiborik. „Byli jsme v šoku. Myslím, že všichni jsme se snažili mít na paměti, že takhle věc ukončí válku,“ dodal. Ve Spojených státech ale posádku lidé nevítali jako hrdiny. Stiborik slávu ani nevyhledával a svého činu nikdy nelitoval. Po misi mu zůstal klíč od bombardéru Enola Gay.

Dům českého architekta přečkal výbuch atomovky

Fotka zničené Hirošimy po výbuchu obletěla celý svět. Nejbližší budovou k hypocentru, která mohutný výbuch přečkala, byl Průmyslový palác českého architekta a světoběžníka Jana Letzela.

Náchodský rodák působil v zemi vycházejícího slunce 13 let - v období před 1. světovou. A do země dovezl nové stavební prvky, jako železobetonovou konstrukci a ocelové nosníky. Zemřel zapomenutý po návratu do vlasti v léčebně pro duševně choré v Kateřinské ulici v Praze v roce 1925.

Jeho nejznámější stavba však přežila dodnes. V současnosti je však známá spíš jako Atomový dóm. S kopulí, která mnohým nápadně připomíná korunu Ježíše Krista, patří od roku 1996 patří mezi památky světového dědictví UNESCO.

ruudazvostravy ( 6. srpna 2015 23:24 )

To se maj ÚSÁči čým chlubyt,eště že mýsto Hajrošýmy nesestřelyly ňákou Egipskou piramídu, jako dyš přet tím z jara vomilem vosolyly Prágl mýsto Drézden.

kung-fu-jane ( 6. srpna 2015 21:23 )

Jen postižený chudák nebo naprostý idiot si může dělat legraci z takového zvěrstva. A určitě se nemáme čím chlubit, že na tom jaderném masakru máme také podíl. Je to smutné...

kung-fu-jane ( 6. srpna 2015 21:17 )

Kdo ti tak vymyl mozek, chudáčku? Nebo jsi tak postižený už od narození?

moiaza ( 6. srpna 2015 19:25 )

Dnes opět diskuse jen pro inteligenty.

wimr.voght. ( 6. srpna 2015 19:10 )

tvojí mámu tu k.urvu určitě napr.cal rusák

Zobrazit celou diskusi