Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Rusko ničí evropské potraviny kvůli sankcím. Dejte je raději chudým, volají Rusové

Autor: ČTK - 
6. srpna 2015
16:08

V Rusku ve čtvrtek začala systematická likvidace evropských potravin. První na řadě by měla být zásilka dánských rajčat a tuny evropských sýrů. Do země se totiž potraviny dostávají i přes uvalené embargo. Odpor k dekretu prezidenta Vladimira Putina, který likvidaci nařizuje, mezitím v Rusku sílí, a to i mezi politiky.

V Rusku ve čtvrtek formálně vstupuje v platnost dekret prezidenta Vladimira Putina o povinné likvidaci evropských potravin, dopravovaných do země v rozporu s vyhlášeným embargem.

Přestože první tuny zboží byly v několika ruských městech zničeny už v minulých dnech, masovou akci mají kontrolní orgány zahájit právě ve čtvrtek. Začít se má ve Smolensku, Petrohradě, Belgorodu a Orenburgu.

Jako první rajčata a sýry

První obětí se stane zásilka údajně dánských rajčat, kterou vyvezou na skládku za Smolenskem. V Orenburgu bude likvidováno několik tun evropských sýrů, které prý pronikly na ruský trh přes středoasijský Kazachstán. Nad kontrolami ruských skladů i nad likvidací nežádoucího zboží dohlížejí pracovníci obchodní a zemědělské inspekce Rospotrebnadzor a Rosselchoznadzor.


Odpor proti prezidentskému dekretu mezitím v Rusku nebývale sílí. Mnozí ruští komentátoři i poslanci federálního parlamentu jsou přesvědčeni, že potraviny by se likvidovat neměly.

Jako lepší řešení se jim jeví distribuce zboží mezi chudými a potřebnými, například mezi obyvatelstvem povstaleckých zón v ukrajinském Donbasu. K internetové petici proti ničení embargovaných potravin se už připojilo čtvrt milionu Rusů. Kreml ale dal najevo, že své nařízení odvolat nehodlá.

Příště pravděpodobně i s trestem

Podle dnešní informace listu Izvestija naopak ruským úřadům pouhá likvidace zakázaného zboží nestačí. Agentura Rospotrebnadzor údajně připravuje návrh zákona, který by konzumaci ilegálně dovezených potravin kvalifikoval jako trestný čin. Do médií pronikla i navrhovaná trestní sazba: podle závažnosti provinění by to byla pokuta 120 000 rublů (46 000 korun), veřejně prospěšné práce v délce 360 hodin, nucené práce po dobu jednoho roku nebo až tříměsíční vězení.

lobotom ( 7. srpna 2015 14:46 )

 Skáčete na lep mediální propagandě, ale ono je to v EU mnohem horší. V Rusku se zlikvidovalo nějaké zanedbatelné množství nelegálních potravin, zatímco v EU permanentně putuje do popelnic přímo polovina zcela nezávadných potravin.

pepen ( 7. srpna 2015 06:24 )

Putin je psychopat-lidé mu tam umírají hlady a on to nevnímá!!!Lidé žijí na pokraji bídy-hlavně,že on se topí v miliardách nakradených a má co žrát!!!!Ty potraviny-jsou odporný,jsou v tom samé náhražky a éčka ,ale těm chudákům by pomohli-nebo v dětských domovech i v domovech důchodců!!!!On ho Pán Bůh potrestá-namyšleného kreténa!!!Není dobrý člověk-od počátku co byl zvolen presidentem-nemá nikdo šanci ho nahradit-má Napoleonský syndrom a moc po slávě a penězích!!!Střídá se tam s Medvěděvem-co v tom asi bude?????Když mu někdo šlápne na kuří oko-tak hned vyhrožuje!!!!

nemocna ( 7. srpna 2015 01:48 )

Tolik zničených zbytečně potravin a lidé umírají hlady, plítvání se Putinovi vymstí, jeho lid si jej pořádně podá jak nastane hladomor a to nebude dlouho trvat kvůli změně podnebí, vše schne, nezralé padá na zem, neurodí se nebo jen část a v malé velikosti, studny vysychají, vody je málo, zvířat ubývá a hynou, prezidenti a vlády místo aby se starali o svůj národ pro jejich lepší život vyhazují velké peníze do zbrojení které lidi nenasytí, hlavně že oni mají co žrát a zadarmo - ke všemu bio

provokaterka ( 7. srpna 2015 00:11 )

Pokud k nim z Evropy vozí takový odpad,jako k nám,tak se tomu vůbec nedivím.

kung-fu-jane ( 6. srpna 2015 23:19 )

Ilegálně dovezené potraviny podléhají v těchto vedrech velmi rychle zkáze. Putin chrání své občany před s.r.a.č.k.o.u a to v jakémkoliv slova smyslu.

Zobrazit celou diskusi