Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C

ISIS zajal Chorvata! Za dva dny ho popraví, co chtějí výměnou za jeho život?

Autor: lm, ČTK - 
5. srpna 2015
20:12

Islámský stát zajal dalšího Evropana! Do spárů fanatiků padl chorvatský topograf Tomislav Salopek (30). Islamisté hrozí jeho zabitím. Co chtějí výměnou za jeho život?

"Jmenuji se Tomislav Salopek, je mi třicet let a pocházím z Chorvatska. Jsem ženatý a mám dvě děti," říká zajatý muž na kameru. Ve videu nazvaném Vzkaz egyptské vládě má na sobě má vězeňský mundúr a klečí před maskovaným islámským fanatikem, který má v ruce nůž. Zakuklenec drží nůž v levé ruce, kvůli čemuž se spekuluje, že je to džihádista John.

ISIS chorvatského občana zajal 22. července na cestě do práce u Káhiry. V metropoli muž pracoval pro francouzskou společnost. Podle svého profilu se zabývá topografií a pracoval už i v Sýriii, Libyi, Maroku, Iráku a České republice!

A co za jeho život islamisté chtějí? "Chtějí mě vyměnit za muslimské ženy v egyptských vězeních," vysvětluje Salopek na videu. Pokud podmínky islamistů nebudou splněny do 48 hodin, pak bude zajatec prý popraven.

Chorvatsko se snaží svého občana zachránit

Pravdivost záznamu nebylo možné nezávisle ověřit, poznamenal Reuters. Jestliže se ale potvrdí, že je video pravé, půjde o první podobný záznam s rukojmím ze Západu, který zveřejnila skupina říkající si Sinajská provincie. Pod tímto názvem se skrývá skupina Ansar Bajt al-Makdis, která působí na Sinaji řadu let. Nedávno se ale přihlásila k organizaci Islámský stát (IS) a změnila si jméno.

Chorvatské ministerstvo zahraničí již 24. července informovalo o tom, že skupina ozbrojených mužů v Egyptě unesla chorvatského občana, který tam pracoval.

"Chorvatská vláda dělá vše, co je možné, aby vyřešila tuto obtížnou situaci. Vzhledem k citlivosti celého případu nemůžeme nyní poskytnout detailnější informace," uvedla k případu chorvatská diplomacie.

Egyptští islamisté jsou nespokojeni s režimem prezidenta Abdal Fattáha Sísího, který se dostal k moci po svržení islamisty Muhammada Mursího v červenci 2013. Od té doby na Sinaji zabili na stovky osob, další desítky lidí zavraždili v Káhiře i jiných městech.

karllos.dc ( 6. srpna 2015 07:45 )

Tak ty máš dost Čim víc TY těchle muslimskejch zm*dů zabiješ, tím více radosti on v neby. Jestli jsi to ješte nepochopila, takhle dopadneme všichni jestli něco neuděláme!

prycsnima ( 5. srpna 2015 23:35 )

zajimave ze si IS netroune na Severni koreu!?

kapradina6 ( 5. srpna 2015 22:31 )

Please save his live.

kapradina6 ( 5. srpna 2015 22:26 )

Prosim zaridte nekdo, aby toho cloveka pustili. Je to od pohledu slusny clovek a tohle si nezaslouzim. Prosim,jestli nekdo muzete zmenit jeho osud udelejte to. Dekuji.

datelobecny ( 5. srpna 2015 20:44 )

Ve zhruba pět a půl minuty trvajícím záznamu nabádá z Vídně pocházející extremista Mohamed Mahmoud muslimy v Německu a Rakousku, aby se buď přidali k bojovníkům IS přímo na Blízkém východě, nebo útočili ve svých domovských zemích. "Nepotřebuješ k tomu moc. Vezmi si velký nůž a podřízni každého nevěřícího," vyzývá Mahmoud. A pak že IS nemá nic společného s Islámem.

Zobrazit celou diskusi