Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Opilý ukrajinský voják přejel 8letou holčičku: Místo trestu dostal vyznamenání

Autor: mb - 
5. srpna 2015
13:35

V březnu tohoto roku zajel obrněný transportér 8letou holčičku, její sestřička a matka tehdy skončily v nemocnici. Úřady se dušovaly, že viníky potrestají, ale místo trestu přišla odměna. Jeden z dvojice podezřelých, nadporučík Marian Rak (24), dostal od prezidenta státní vyznamenání – řád Bogdana Chmelnického.

Tragická nehoda se stala v Konstantinovce na východě země, kde armáda válčí se separatisty. Posádka obrněného transportéru nezvládla řízení vozidla a z chodníku smetla maminku se dvěma dětmi. Zatímco mámu a 5měsíční miminko, které bylo v kočárku, převezli do nemocnice, 8leté Polině už nebylo pomoci. Děvčátko bylo na místě mrtvé.

Opilí, jak zákon káže?

Dle svědků nehody z transportéru vylezli opilí vojáci, kteří sotva stáli na nohou. Pomalu se začínalo schylovat k lynči, ale provinilce zachránili jejich kolegové, kteří vojáky naložili do auta a odjeli.

To ovšem obyvatele Konstantinovky rozzuřilo ještě víc. V noci dokonce podpálili základnu armády a ničili i armádní vybavení. Protesty byly potlačeny až poté, co kyjevská vláda povolila armádě střílet na civilisty. „Až skončí vyšetřování, viníci budou přísně potrestáni. Navíc budou potrestáni i zodpovědní velitelé, kteří selhali při kontrole svých podřízených,“ slibovaly tehdy úřady.

Medaile za zásluhy

Jenže uběhlo pár měsíců a viníci zatím potrestáni nebyli. Místo toho ale jeden z podezřelých dostal rozhodnutím prezidenta Petra Porošenka (49) státní vyznamenání. Řád Bogdana Chmelnického III. stupně byl Marianovi Rakovi udělen za „projevené hrdinství a vysokou profesionalitu při ochraně státní suverenity a územní celistvosti Ukrajiny“. Rak se účastnil bojů ve Slavjansku a v bojích o luhanské letiště byl zraněn.

Vyznamenání si zaslouží

Podle ministerstva obrany si ale nadporučík Rak vyznamenání zaslouží. „Při obraně doněckého letiště zachránil mnoho životů, evakuoval raněné, nehledě na útoky nepřítele. Současně má každý občan ústavní právo na presumpci neviny,“ uvedlo ministerstvo obrany ve svém prohlášení. Spolu s Rakem je podezřelý i Roman Kaprinec, oba jsou obviněni z ublížení na zdraví. Marian Rak byl v dubnu propuštěn na kauci 60 tisíc hřiven (zhruba 70 tisíc Kč). Pokud ho soud uzná vinným, hrozí mu až 10 let vězení.

tuba24 ( 5. srpna 2015 19:31 )

vidim ze ruskymi fasistami sponzorovana brigada sa cini a grcia a grcia

tgbg ( 5. srpna 2015 18:51 )

Ruští sudeťáci řízení ruskými opicemi, jdou v jejich vzoru.

0chaluha ( 5. srpna 2015 16:17 )

 poslouchejte vabreta nejste nahodou protirusky zakomplexovanej kdyby to byli rusi tak je to jasny ale ze se jedna o ukrajince tak to neni mozny kdyz jde o nestesti na cloveku tak je jedno jestli to spacha rus cinan kanadan ci amik a ma se o tom hovori pokazde at nezustane nepotrestan o tom je tento clanek.Prestanme byt xenocobni k narodu a resme to po lidske strance a individualne.

gabreta ( 5. srpna 2015 15:42 )

Není to náhodou Putinovská proruská propaganda? Takhle otevřeně psát o lumpárnách Ukrajinských vojáků a ještě vyznamenávaných za zabíjení civilistů, to tedy čtu prvně. Čekám kdy napíšou opravu, že obrněný transportér vlastně řídil ožralý Ruský výsadkář, při dovolený na Ukrajině!!

havran2 ( 5. srpna 2015 15:36 )

TO SE POTOM NEMŮŽEME DIVIT, ŽE JSOU VŠICHNI OVĚŠENI VYZNAMENÁNÍM.

Zobrazit celou diskusi