Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Bílý dům vyhlásil válku změnám klimatu: Obama chce „zelené“ Spojené státy

Autor: mb, ČTK - 
3. srpna 2015
22:09

Americký prezident Barack Obama (53) dnes oznámil, že Spojené státy do konce roku 2030 sníží vypouštění CO2 do ovzduší o třetinu. Prezident chce podpořit obnovitelné zdroje a nové technologie. Plán ale ještě před oficiálním zveřejněním napadla opozice, o práci prý přijdou tisíce lidí a dojde ke zdražení elektřiny.

14 z posledních 15 let patřilo mezi nejteplejší zaznamenané roky. Jsme první generace, která přímo cítí dopady klimatických změn, a poslední, která s tím může něco udělat. Jestliže se nezachováme správně, už to nepůjde vrátit zpátky,“ prohlásil dramaticky Obama. Americký prezident chce do roku 2030 snížit vypouštění CO2 o třetinu oproti roku 2005. Horníci, kteří přijdou o zaměstnání, prý budou přeškoleni pro „lépe placenou a zdraví méně škodlivou práci“. Spojené státy patří k největším znečišťovatelům ovzduší na planetě a v minulosti se odmítaly připojit k závazkům stanoveným na mezinárodních klimatických konferencích.

Opozice zuří

Prezident Obama a jeho plán vůbec klima neovlivní, ale bude to mít devastující účinek na naši ekonomiku,“ soptil republikán Reince Priebus (43). Ke kritice Obamy se přidaly i některé americké státy, které ve velkém těží uhlí, a zástupci průmyslníků. „Tenhle plán nám přinese jen škody a žádný užitek,“ nechal se slyšet Luke Popovich z Národní asociace horníků. Podle kritiků navíc Obamův plán bude stát 8,4 miliardy dolarů (zhruba 207 miliard Kč). Organizace Electric Reliability Coordinating Council, která zastupuje energetické firmy, už prohlásila, že plán napadne u soudu. Údajně se k případné žalobě přidá až 30 amerických států.

Známé firmy“

Odpor ale prezident Obama předpokládal. „Kritika, kterou uslyšíte, je jednoduše výmluva pro nečinnost. Když americký prezident Nixon v 70. letech oznámil boj proti smogu, tak tvrdili, že nové zákony zničí automobilový průmysl, ale nestalo se tak! Jsou to stále stejné figury, které kritizují, ale pumpování stovek milionů dolarů do těžařských firem jim nevadí,“ prohlásil Obama. Podle spolupracovníků Obamy naopak plán podpoří růst investic, inovace, vytvoří pracovní místa a přinese americké ekonomice až 54 miliard dolarů (zhruba 1,3 bilionu Kč).

Emocionální projev

Během projevu si prezident Obama neodpustil ani „slabou“ chvilku a na chvíli zapomněl na poznámky. „Pamatuji si, když jsem jako 18letý přiletěl z Havaje do Los Angeles na univerzitu. Šel jsem si zaběhat, ale po pěti minutách jsem najednou ucítil zvláštní tlak na hrudi, nemohl jsem dýchat. Byl to smog...,“ popsal svůj zážitek z mládí prezident. A že boj s klimatickými změnami bere osobně, prozradilo i to, že se Obamovi ke konci projevu nahrnuly slzy do očí. „Máme jen jeden pokus, žádný plán B neexistuje. Nechci, aby se moje vnoučata (kvůli znečištění) nemohla koupat na Havaji... Nechci, aby byly životy milionů lidí kvůli naší nečinnosti omezeny,“ pronesl rozechvělým hlasem Obama.

Radikální“ prezident

Prezident Obama již nemůže potřetí kandidovat na prezidenta USA, do historie se ale jako „zelený“ prezident nejspíše nezapíše. Nebál se totiž během výkonu svého úřadu prosadit reformy, které narazily na odpor opozice, ale i nevládních organizací a občanů. Zasloužil se například o zavedení tzv. The Affordable Care Act, který ihned dostal nálepku Obamacare. Zákon rozšířil zdravotní péči i pro nejchudší Američany, ale kritici poukázali na fakt, že jen internetová stránka, která měla ulehčit pacientům přístup ke zdravotní péči, vyšla daňové poplatníky na neuvěřitelné 2 miliardy dolarů (zhruba 50 miliard Kč). Barack Obama si též získal přízeň homosexuální menšiny, které soustavně vyjadřoval podporu a podpořil i tzv. homosexuální manželství, které se díky rozhodnutí Nejvyššího soudu stalo v červnu letošního roku legálním ve všech státech USA. Za to si ale vysloužil kritiku křesťanských Církví a konzervativních kruhů. Na druhou stranu ale prezident neuspěl se svou snahou prosadit zavedení omezení na prodej zbraní, kdy se musel sklonit před mocnou zbrojařskou lobby.

 

santikxauz ( 4. srpna 2015 01:54 )

Válečný agresor tomu určitě rozumí.

gabreta ( 4. srpna 2015 01:45 )

Klima je asi předposlední, komu nevyhlásili válku. Poslední budou Marťani!!

Zobrazit celou diskusi