Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Masový vrah z premiéry Batmana může být odsouzený na smrt. Polehčující okolnosti zamítli

Autor: ČTK - 
3. srpna 2015
21:25

Masový vrah James Holmes, který při premiéře nového Batmana zavraždil v americkém kině 12 lidí, může být odsouzený k trestu smrti. Rozhodla o tom porota, polehčující okolnosti totiž neuznala.

Američan James Holmes, který v roce 2012 postřílel v kině 12 lidí a dalších 70 zranil, může dostat trest smrti. Usnesla se na tom dnes soudní porota, jež ale o konečném osudu pachatele rozhodne později.

Polehčující okolnosti, jako například duševní porucha, které by umožnily uložení doživotního trestu bez možnosti omilostnění, nepřevážily podle porotců nad přitěžujícími okolnostmi. Za ty obžaloba už dříve označila mimořádnou krutost a zvrácenost činu a mohou být důvodem pro uložení nejvyššího trestu.

Porota složená z devíti žen a tří mužů uznala Holmese vinným už v červenci. Obhajoba někdejšího studenta neurologie tvrdila, že Holmes trpí bludy a schizofrenií a nemůže nést za svůj čin odpovědnost.

Psychiatři předvolaní obžalobou uvedli, že muž je sice těžce duševně nemocný, ale v době činu byl příčetný. Porotci nyní podle agentury Reuters vyslechnou další svědky a poté definitivně rozhodnou o Holmesově osudu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi