Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Británie vs. uprchlíci: Ubytujete ilegála? Sami půjdete za mříže

Autor: mb - 
3. srpna 2015
12:06

Britům došla s uprchlíky trpělivost. Navrhují drakonické zákony, které nelegálním přistěhovalcům značně ztíží život v zemi. Úřady je budou vyhazovat z bytů a majitelům nemovitostí, kteří je ubytují, dokonce hrozí vězení – a to až pět let natvrdo!

Kontroverzní návrhy oznámila britská ministryně vnitra Theresa May (58) poté, co společně se svým francouzským protějškem Bernardem Cazeneuvem (52) poslala přes britská média uprchlíkům vzkaz: „Mnozí vidí Evropu a zvláště Británii jako místo, kde mohou zbohatnout. Tak tomu ale rozhodně není – naše ulice nejsou lemovány zlatem,“ napsali ministři.

Ostrá opatření

V Británii se proto rozhodli pro drastická opatření. Nelegální přistěhovalci budou vystěhováni ze svých bytů a tvrdé tresty hrozí i majitelům domů. „Budeme postihovat majitele, kteří vydělávají na nelegálním přistěhovalectví, zneužívají lidi ve složité situaci a podkopávají náš imigrační systém.

Majitelé budou mít povinnost ověřit si, že nájemci jsou v zemi legálně,“ říká britský politik Greg Clark (47). Pro „neposlušné“ majitele, kteří nebudou nový zákon respektovat, vláda navrhuje až 5 let vězení.

Vezmou jim dávky

Kromě obydlí chtějí Britové uprchlíkům vzít i sociální dávky. Neúspěšným žadatelům o azyl, kteří mají v současnosti nárok na příspěvek 36 liber týdně (zhruba 1400 Kč), chce tuto finanční podporu vzít.

To by se podle odhadu vlády týkalo přibližně 10 tisíc lidí. Nad chystanými opatřeními ovšem vyjádřily zděšení organizace pomáhající azylantům. „Vláda chce vzít podporu rodinám, které patří v Británii mezi nejvíce ohrožené chudobou. Pokud by se vrátily do svých zemí, mnohým z nich by hrozilo pronásledování a vážná újma na zdraví, a to se týká i dětí,“ píše ve svém prohlášení britská organizace Refugee council.

Posilují hranice

Kromě nových zákonů, které mají uprchlíky odradit od cesty do Británie, ale země též posiluje „slabý článek“ hranice ve Francii. Do konce tohoto týdne by měl ve francouzském Calais vyrůst nový plot u eurotunelu, v plánu jsou i posily pro hraniční stráž a více kamer.

Slováci se bouří

Uprchlická krize hýbe nejen Británií, ale celou Evropou. Sousedním Slovákům se nelíbí záměr Rakušanů „dočasně“ přesunout stovky uprchlíků do obce Gabčíkovo. Obyvatelé Gabčíkova dokonce v neděli uspořádali referendum, ve kterém 97 procent občanů obce vyjádřilo se záměrem nesouhlas, ale zřejmě jim to nebude nic platné. Pro ministerstvo vnitra, které má přesun azylantů na starosti a dohodu s Rakušany již podepsalo, totiž  hlasování není závazné.