Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Uprchlíci v Calais rozpoutali další boje: Zablokovali český kamion a zaútočili na policistu!

Autor: ČTK, lm - 
3. srpna 2015
12:04

Téměř dva tisíce běženců z francouzského Calais se dnes v noci opět pokusily dobýt eurotunel a dostat se do Velké Británie. Zoufalí uprchlíci dokonce zablokovali český kamion a zranili jednoho policistu.

Dalších 1700 běženců se v noci na dnešek pokusilo proniknout do Británie tunelem pod Lamanšským průlivem. Oznámila to policie ve francouzském Calais. Zhruba tisícovku jich policisté od ústí tunelu vytlačili, zbytek pronásledují. Jeden strážce pořádku byl při zásahu zraněn, když ho súdánský imigrant zasáhl kamenem do tváře.

Podle francouzských úřadů se počet běženců, kteří se touto cestou snaží dostat do Spojeného království, během víkendu snížil. Zatímco uprostřed minulého týdne evidovali policisté zhruba tisícovku běženců denně, v minulých dvou dnech jich nebylo víc než 400 denně.

Uprchlíci také zablokovali silnici, kterou kamiony přijíždí k eurotunelu. Běženci si lehli na vozovku a odmítali prostor opustit. Lehli si přitom přímo před český kamion, jehož řidiči musela na pomoc přispěchat policie. Než policisté dav běženců rozehnali, vytvořila se dlouhá kolona kamionů.

Francouzský ministr vnitra Bertrand Cazeneuve nechal minulý týden povolat do Calais 120 policistů, aby pomohli 300 kolegům, kteří se snaží invazi imigrantů zastavit. Britský premiér David Cameron v pátek telefonicky francouzskému prezidentovi Françoisi Hollandeovi slíbil, že pošle do Calais nová oplocení, pátrací psy a další prostředky, protože současná situace je nepřijatelná.