Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Neskutečné záběry ohnivého pekla: Tohle způsobilo nebývalé sucho v Kalifornii

Autor: ČTK - 
3. srpna 2015
00:25

Jsou to opravdu pekelné záběry. Obří požáry způsobilo v Kalifornii nebývalé sucho, hasiči mají nyní plné ruce práce a boj se živlem často prohrávají. Na pomoc jim musela vyjet i národní garda. Jejich soupeř je však silný. A neslábne. Požáry se šíří dál.

Požáry, které již několik dnů pustoší sever Kalifornie, se dál šíří. Podle amerických médií ohnivý živel do dneška strávil na 190 kilometrů čtverečních lesních a křovinatých porostů, což je během uplynulých 24 hodin téměř dvojnásobný nárůst.

Domovy muselo kvůli postupujícím plamenům už opustit na 12.000 obyvatel a popelem lehly dvě desítky domů. Naštěstí si požáry zatím vyžádaly stále jen jeden lidský život.

Už ve čtvrtek oheň pohltil jednoho hasiče v Modokském lesním národním parku, jeho tělo ještě nebylo nalezeno. S více než dvacítkou požárů už bojuje 9000 hasičů. Oheň v řadě případů zažehly údery blesků, sdělil podle agentury AP mluvčí Úřadu pro lesní a požární ochranu Daniel Berlant.

Kalifornii několik let sužuje nebývalé sucho, a vyschlé porosty se proto snadno vznítí. Kalifornský guvernér Jerry Brown kvůli nezvládnutelnému šíření požárů vyhlásil už v sobotu v celém státě výjimečný stav a vyslal na pomoc hasičům kalifornskou národní gardu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi