Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Bitevní vrtulník v Rusku vybuchl nedaleko tribun s diváky. Jeden z pilotů zemřel

Autor: ČTK - 
2. srpna 2015
14:34

V Rusku v neděli došlo k děsivé havárii bitevního vrtulníku, který se účastnil letecké show. Stroj se zřítil dva kilometry od tribun, na kterých ukázku sledovaly tisíce diváků. Smrt pilota z elitní předváděcí skupiny potvrdilo ruské ministerstvo obrany.

Ruský bitevní vrtulník Mi-28 se dnes zřítil během letecké show v Rjazaňské oblasti a jeden ze dvou pilotů zahynul. Oznámila to zpravodajská televize Rossija 24. Rjazaň leží asi 200 kilometrů jihovýchodně od Moskvy.

„Při plnění programu vysoké pilotáže se vrtulník dostal do ploché vývrtky a došlo k tvrdému přistání. Podle zpráv z místa nehody jeden z pilotů zemřel, stav druhého letce je uspokojivý,“ uvedlo ministerstvo.

Televize NTV s odvoláním na očité svědky vylíčila, že jeden ze tří vrtulníků se najednou začal točit okolo své osy a následně se zřítil. Kabinu byl schopen vlastními silami opustit jen jeden z letců, pro druhého, zraněného, přijela sanitka.

Asi 30 vteřin po pádu stroje došlo k výbuchu a požáru, který však byl rychle uhašen. Agentura TASS s odvoláním na očité svědky odhadla, že stroji selhal vyrovnávací rotor. Ministerstvo obrany posléze upřesnilo, že těsně před pádem hlásil palubní systém poruchu hydrauliky.

Nehodu vyšetřuje komise z velitelství vzdušných sil. Velitel letectva pozastavil další lety vrtulníků stejného typu, zvaného v kódu NATO Havoc. Po havárii organizátoři show na letišti Dubroviči ohlásili, že dnešní program skončil.

honza54. ( 2. srpna 2015 20:33 )

Někdy to na člověka padne, ani neví jak.

honza54. ( 2. srpna 2015 20:31 )

Máte dobrýho prezidenta! Závist

pulsar ( 2. srpna 2015 20:27 )

Presne tak! A nejako im tie sroty padaju ako zrele hrusky, sak aj posledna havaria na SK bol rusky srot a namiesto, aby ich uzemnili cakaju na dalsiu tragediu Rus je hnus

abcd.abcd. ( 2. srpna 2015 18:02 )

No jo, to je proste Rusko. Lidsky zivot tam nema zadnou hodnotu, takze obycejna zprava. At se s tim rodina popere sama. Tam to takhle proste chodi

Zobrazit celou diskusi