Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Zabili dalšího lva: Cecilova bratra? V Zimbabwe s okamžitou platností zastavili lovy

Autor: ČTK - 
1. srpna 2015
21:53

Po zabití nejznámějšího lva Cecila došlo nyní v Zimbabwe k okamžitému přerušení lovu lvů, leopardů a slonů. A to poté, co se objevila zpráva, že byl zastřelen další lev. Spekulovalo se dokonce o tom, že si pytláci tentokrát počkali na Cecilova bratra Jericha. To se zatím nepotvrdilo.

Po zabití oblíbeného lva Cecila v Zimbabwe se nyní rozhořel spor o osud jeho bratra Jericha. Podle zdrojů z rezervace Hwange zastřelil v sobotu Jericha lovec z ciziny. Expert, který sleduje pohyb lva v terénu pomocí lokalizačního čipu, však tyto zprávy vzápětí označil za nepravdivé. Informovala o tom agentura Reuters. "Zdá se být naživu a v pořádku, mohu-li soudit z jeho pohybu. Vypadá to, že má samici," uvedl výzkumník Brent Stapelkamp, který má na starosti monitorování lvů.

Popřel tím předchozí zprávu zimbabwské ekologické organizace s názvem Zimbabwe Conservation Task Force, která na Facebooku zveřejnila prohlášení, že lev Jericho byl usmrcen v sobotu v 16:00 SELČ. Tvrzení se rychle začalo šířit na Twitteru a dalších sociálních sítích a převzala ho i západní média. Stapelcamp již před pár dny vyjádřil naději, že se Jericho stane dominantním samcem v oblasti a že se postará o Cecilova mláďata.

Oblast poblíž rezervace Hwange je však mezi lovci velmi populární. Úřad, který má na starosti národní parky a divokou přírodu, nyní vyšetřuje zabití jiného lva v dubnu, které možná bylo rovněž nelegální. Oznámení o zabití dostal úřad tento týden.

Policie již zatkla v souvislosti s případem jednu osobu. Kromě lovu ve zmíněné oblasti úřad také zakázal lov s lukem a šípy. Hon se smí uskutečnit pouze v případě, že ho povolí ředitel správy národních parků. Lovce navíc musí doprovázet někdo ze zaměstnanců parků.

Nejslavnějšího zimbabwského lva, třináctiletého Cecila, zabil začátkem července Američan Walter James Palmer, zubař z Minnesoty. K činu se už doznal, tvrdí ale, že nevěděl, že jedná v rozporu se zákonem. Netušil prý ani to, o jak slavného lva jde. Za možnost odstřelit oblíbenou šelmu údajně Palmer dvěma mužům zaplatil 50 000 dolarů (1,2 milionu Kč).

Podle zimbabwských činitelů ale Palmer dvojici mužů podplatil, aby chráněnou šelmu vylákali mimo národní park, kde je lov zakázán, a on ji mohl odstřelit. Údajné průvodce už zimbabwské úřady obvinily z pytláctví.

Případ vyvolal velký mediální ohlas. Zimbabwe umožňuje lovcům za poplatek legální odstřel slonů, buvolů a lvů mimo rezervace. Údajně tak získává peníze na další ochranu přírody. Po Cecilově zabití podepsalo asi 130 000 lidí petici adresovanou zimbabwskému prezidentovi Robertovi Mugabemu. Požadují v ní, aby země přestala povolení na odstřel ohrožených zvířat vydávat.

trikolino ( 7. srpna 2015 12:29 )

Je Suis Cecil. Nebojíte se opravdu vyjádřit svůj názor? Pokud ne, tak právě pro Vás jsem vytvořil toto triko.. http://www.quickshirt.cz/kampan/jesuiscecil

borjar ( 2. srpna 2015 04:38 )

Paganyny . Ty si ale obrovský *** .

anka ( 1. srpna 2015 23:36 )

do novin ne, ale do Blesku ano...  

paganini ( 1. srpna 2015 22:14 )

Zas ten češtin! Lovy zastavili nebo lovy se zastavily? Dnes může psát do novin každý, i ten co to neumí.

Zobrazit celou diskusi