Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

NATO podpoří Irák v boji proti Islámskému státu

Autor: ČTK - 
1. srpna 2015
09:02

Severoatlantická aliance poskytne Iráku nepřímou pomoc v boji proti radikální islamistické organizaci Islámský stát (IS). Zástupci osmadvaceti členských zemí NATO dnes schválili na přání Bagdádu zahájení výcvikového programu, jehož cílem je posílení obranyschopnosti irácké armády.

Součástí programu bude například poskytnutí poradenství při provádění reforem bezpečnostních složek, pomoc v otázkách kybernetické bezpečnosti či vojenské medicíny, ale i vzdělávání a školení vojáků a vojenských plánovačů.

Výcvikové programy by se neměly uskutečnit přímo na území Iráku, ale v sousedních zemích Turecku a Jordánsku. Během bojů radikálů z IS s příslušníky irácké armády zahynulo od počátku roku 2014 podle Organizace spojených národů přinejmenším 15.000 lidí a 30.000 dalších utrpělo zranění.

Irák požádal NATO o pomoc loni v prosinci poté, co obrana země v červnu tváří v tvář bleskové ofenzivě islamistů postupujících ze severu a západu Iráku téměř zkolabovala.

gabreta ( 1. srpna 2015 11:15 )

O to ale Amíkům přece šlo. Euro stíhalo Dolar, HDP v EU šlo nahoru a připravovala se jednotná armáda EU! Tak začínalo bejt nebezpečí, že by se Evropa bez Amíků obešla. A co bylo nejednodušší? Rozes.rat vedení Evropy a celej systém, postavit EU před obrovskej problém a zastavit růst HDP. A navíc v tom Amíkům ještě klíčoví politici z EU pomáhají!!

vladimir1950 ( 1. srpna 2015 10:05 )

V IS "sklízíme" to, co "zasely" USA a jejich hazardní politika. To samé jsou imigranti, taky v nich přes likvidaci Kadaffiho a Husajna jsou namočeny USA. Všichni to vědí, ale připos.aní politici se o tom bojí mluvit. A Evropa? Včera jsem poslouchal na ČT24 dr. Petra Robejška a je jasné, že pokud se EU rychle nevzpamatuje, bude to konec celé Evropy. Neschopní bastar.i z Bruselu!

Zobrazit celou diskusi