Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Sestra a nevlastní matka teroristy bin Ládina zemřely při leteckém neštěstí

Autor: ČTK - 
1. srpna 2015
08:28

Několik příbuzných zemřelého šéfa teroristické sítě al-Káida Usámy bin Ládina zemřelo při nehodě soukromého letadla na jihu Anglie. Šlo patrně o jeho sestru a nevlastní matku.

Malý tryskový letoun Embraer Phenom 300 havaroval v pátek při pokusu o přistání na letišti Blackbushe, přičemž zahynul pilot a tři cestující. "Nehodu bohužel nikdo nepřežil," potvrdila mluvčí britské policie, aniž oběti identifikovala.

Saúdskoarabský velvyslanec v Londýně princ Muhammad bin Naváf Saúd bez uvedení totožnosti mrtvých vyjádřil na oficiálním účtu ambasády na Twitteru soustrast rodině bin Ládina, která je významným saúdskoarabským klanem s rozsáhlými podnikatelskými zájmy. "Velvyslanectví bude věnovat případu maximální pozornost spolu s britskými úřady a snažit se o urychlené předání těl obětí (saúdskému) království k modlitbám a pohřbu," uvedl ambasador.

Letoun byl podle saúdských úřadů registrován v této zemi, podle nepotvrzených informací stanice BBC patřil přímo bin Ládinově rodině. Britský bulvární list The Daily Mail napsal, že mezi čtveřicí zabitých na palubě soukromého tryskáče byla bin Ládinova nevlastní matka a sestra.

K neštěstí došlo na hranici hrabství Hampshire a Surrey na letišti Blackbushe, kam letadlo letělo z Milána. Na severu Itálie mají bin Ládinovi obchodní zájmy. Letadlo při přistávání údajně minulo runway a zřítilo se na parkoviště.

Podle jednoho ze svědků se letoun blížil na přistání nezvykle velkou rychlostí. "Pak už jsem slyšel jen kvílící sirénu z řídící věže a viděl velký sloup černého dýmu," řekl BBC Geoff Pierce, který prý stroje na místním letišti často fotografuje během vzletu či přistání.

Nehoda není vyšetřována v souvislosti s terorismem. Bin Ládinova rodina těží z rozsáhlého jmění nashromážděného Usámovým otcem Muhammadem, který byl až do své smrti v roce 1967 jedním z nejvýznamnějších stavebních magnátů v zemi. Příbuzní se šéfa al-Káidy zřekli v roce 1994, kdy jej kvůli jeho teroristickým aktivitám zbavila Saúdská Arábie občanství.

Při neštěstí zemřela Usámova nevlastní sestra Sana bin Laden, její manžel Zuhair Hasim nevlastní matka Rajaa Hashim.

Přátelé na Facebooku uctívají památku sestry Usáma bin Ládina. Sanu popisují jako milou, zdrženlivou a milující ženu, která pracovala v sirotčinci a s bratrem nebyla v kontaktu.

"Bydlela v skromném bytu a neměla služebnictvo. Všechny domácí práce dělala sama a starala se o svého manžela. Nechtěla drahé oblečení ani šperky. Pomáhala chudým a osiřelým dětem. Byla to krásná osoba a Bůh jí žehnej,“ napsal jeden z jejích přátel na Facebook.

"Neměla vlastní děti, ale milovala všechny v sirotčinci, kde pracovala," napsal další z jejích přátel.

martin-heidegger. ( 1. srpna 2015 17:24 )

Smutná zpráva. Upřímnou soustrast pozůstalým!

frantisek.p ( 1. srpna 2015 15:07 )

This is 100% Brainwashing.

sores ( 1. srpna 2015 09:24 )

 Proč ta v.erbeš neobchoduje u nich, na kšefty je jim vyspělá kulturní Anglie dobrá co? Všechny tyhle nekulturní národy a hlavně nevyspělé táhnou k nám do Evropy. Ví že na Evropu a Ameriku nemají, žijí ještě v zemi a na stromech,havěť odporná. Vůbec by je Evropa neměla k sobě pouštět ani na vízum dokud se nezkulturní a nebudou jíst příborem + splachovací WC a koupelnu.Hitlera na ně.

lynx ( 1. srpna 2015 08:49 )

Pohřeb proběhl současně s nehodou a byl proveden žehem.

santikxauz ( 1. srpna 2015 08:41 )

To je ale náhoda.

Zobrazit celou diskusi