Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Izrael schválil kontroverzní zákon: Palestince budou krmit jako vězně v Guantánamu

Autor: mb - 
31. července 2015
16:41

Izraelský Knesset (parlament, pozn. red.) schválil zákon, který vzbudil u ochránců lidských práv hrůzu. Palestince, kteří drží hladovku, budou krmit stejným způsobem, jakým krmí Američané vězně na Guantánamu – tedy gumovou hadičkou zavedenou přímo do žaludku. Přitom lidsko-právní organizace označují tento bolestivý způsob krmení za mučení.

Zákon byl schválen těsnou většinou, pro hlasovalo 46 poslanců, proti bylo 40 zákonodárců. Zbytek poslanců ve 120členném Knessetu se na ranní hlasování nedostavil. Návrh zákona byl prezentován jako „zákon zabraňující zdravotním komplikacím u lidí držících hladovku“. Tento způsob protestu často volí Palestinci, kteří jsou v izraelském vězení drženi bez soudu, ale často i bez obvinění, po neomezeně dlouhou dobu a nacházejí se tak v právním vakuu. Izrael se brání, že opatření je nutné v boji s terorismem.

Nadšené ministerstvo vnitra

Pravicový politik Gilad Erdan (44), který donedávna zastával post ministra vnitra, se po schválení zákona rozplýval nadšením a hladovku dokonce označil za druh „terorismu“. „Terorismus dostal v posledních letech novou tvář. Zákon zabrání pokusům bojkotovat Izrael,“ prohlásil Erdan. 

Šokovaní medici

Bezpečnostní složky zákon sice potěšil, ale doktoři jsou zhnuseni. „Izraelští doktoři budou jednat v souladu s etickými normami mediků, které zakazují lékařům účastnit se mučení, a násilné krmení je druh mučení,“ oznámil předseda Izraelské asociace lékařů Leonid Eidelman. Násilné krmení jako mučení klasifikovalo dokonce i OSN.

Brutální pokus

Při tomto druhu krmení zavádějí člověku do pusy nebo nosu gumovou trubičku, která vede do žaludku. Lidé, kteří proceduru podstoupili, popisují zkušenost jako bolestivou, která často vyvolává negativní reakci organismu. Někteří poté dokonce zvraceli krev. Americký hiphopový zpěvák Mos Def chtěl krmení vyzkoušet na vlastní kůži, ale experiment předčasně ukončil. Krmení nevydržel a během procedury se rozplakal.

marlen52 ( 31. července 2015 23:30 )

a něco podobného si sem pustíme.

babana ( 31. července 2015 21:28 )

Ať tu salámistickou verbež klidně nakrmí. Nejlépe olovem...

datelobecny ( 31. července 2015 21:04 )

On někdy nějaký stát Palestina existoval, nebo palestinský národ? Dnešní palestinské cigorky tam přitáhli poté, co odtam byli vyhnáni židi. I ostatní arabové je považují za póvl.

mandat ( 31. července 2015 19:34 )

Zidi porad zvou,co s nima delal Hitler a co delaji oni dneska ? Vytvorili si umely stat na uzemi Palestiny, okupuji cizi zemi a ohani se nejakou historii a Bibli.Dnes jeden zidovsky magor v Izraeli pobodal 10 lidi a byl teprve 3 tydny propusteny z vezeni.Palestinci bojuji za svou okupovanou zemi.

jarmila1961 ( 31. července 2015 17:54 )

Tímto způsobem se běžně krmí těžce nemocní na LDN, tak nevím, co je na tom za mučení.

Zobrazit celou diskusi