Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

V Řecku je jako za nacistů. Lidé se uchylují k výměnnému obchodu

Autor: ČTK, mb - 
31. července 2015
12:50

Řecko sice schválilo návrhy reforem, jak požadovali mezinárodní věřitelé, ale obyvatelům země to vůbec nepomohlo. Peníze jednoduše nemají, a tak se Řekové uchýlili k výměnnému obchodu. Přitom k takto zoufalému kroku byli tamní občané přinuceni naposledy v době nacistické okupace za 2. světové války!

Kvůli ekonomické krizi byly na konci června uzavřeny řecké banky a otevřely se až o měsíc později 20. července. Nicméně stále platí přísná pravidla ohledně výběru peněz z bankomatů.

Řekové si mohou vybrat pouhých 60 eur denně (1600 Kč). Toto omezení navíc může podle analytiků trvat ještě měsíce, a tak Řekové přišli s nouzovým řešením.

Pronájem pole platí úrodou

Nová forma „platby“ funguje jednoduše. Někdo nabízí např. zboží a „zaplaceno“ dostane jiným zbožím, nebo dokonce službou (např. oprava obchodu apod.). Výměnný obchod vzkvétá zejména mimo města v zemědělských oblastech.

„Časy jsou opravdu těžké, musel jsem začít se směnným obchodem. Pronajímám si pole a za nájem platím částí úrody,“ prozradil farmář Mimis Tsakanikas, který pracuje na bavlněném poli.

Směnný obchod není ideál

Ale ani tak „primitivní“ formě transakce, jakou je směnný obchod, se nevyhnul pokrok. Christos Stamatis založil před páry měsíci stránku, kde farmáři pronajímají zemědělské stroje výměnou za produkty nebo služby. Přestože slavil se svým nápadem úspěch, Christos štěstím nezáří: „Směnný obchod není ideál, vždyť je to věc minulosti. Naposledy jsme se k tomu v tak masovém měřítku uchýlili za nacistické okupace,“ postěžoval si médiím.

Měnový fond opět hrozí

Optimismus nepřineslo ani nové varování Mezinárodní měnového fondu. Zástupci fondu prohlásili, že organizace Řekům neposkytne peníze, pokud nebude k dispozici „jasná a konkrétní dohoda“ mezi řeckou vládou a mezinárodními věřiteli. Mezitím zástupci mezinárodních věřitelských institucí dnes v Aténách jednali s řeckým ministrem financí Euklidisem Tsakalotosem o konkrétní podobě třetího záchranného balíku pro zadlužené Řecko.

Šlo o první podobnou schůzku na vysoké úrovni, dosud se věřitelé během týdne scházeli jen s níže postavenými úředníky, se kterými řešili například reformu řeckého daňového systému. Atény se nedávno dohodly s eurozónou na zahájení rozhovorů o třetím záchranném programu v objemu až 86 miliard eur (2,3 bilionu Kč) v případě, že budou schváleny určité reformy. Jednání se mohou protáhnout až na několik týdnů.

mandat ( 31. července 2015 13:35 )

Rekove nemakaj ,nikdy nemakali a makat nebudou.zijou jen ze sezony a pak nejak pretlucou zimu a pak je dalsi sezona.Nechteji byt v EU,tak proc se tam drzi a cpou se jim miliardy.V zari uz nebudou mit zase nic.V Bruselu sedi b anda idiotu,co nema sajn o ekonomice a navic jeste ohrozuje bezpecnost Evropy, za nevraci utecence zpet.Kdyby je strileli,tak by byl pokoj.Do konce roku jich k nam neleze par milionu a pak nas budou USA zachranovat,pokud nezdechneme na ruzne choroby,co utecenci k nam zavlecou.

Zobrazit celou diskusi