Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Novináře obvinili z vlastizrady. Napsali o plánu šmírovat lidi na Facebooku

Autor: mb - 
31. července 2015
12:43

Nepřáteli státu jsou nyní dva němečtí novináři, které státní zástupce obvinil z vlastizrady. Je to poprvé za 50 let, naposledy byli ze stejného zločinu obviněni novináři v 60. letech na vrcholu studené války. Ochránci svobody slova i prezident Německé asociace novinářů proto bijí na poplach.

Psal se rok 1962 a německý časopis Der Spiegel zveřejnil informace o tom, že je západoněmecká armáda neschopna se účinně bránit v případě vojenského konfliktu se zeměmi Varšavské smlouvy. Policie zatkla několik novinářů a měsíc okupovala redakci týdeníku.

Šéfredaktor Spiegelu Rudofl Augstein (†79) sice strávil ve vazbě 103 dní, ale nakonec soud smetl obvinění ze zrady jako neodůvodněné. Skandál se ovšem odehrál ještě před průlomovým rozhodnutím německého soudu z roku 1966, které pak zajistilo ochranu svobody slova na desítky let. Němečtí novináři jsou nyní zděšeni tím, že stát na počátku 21. století opět útočí na svobodu slova.

Drsné obvinění a hněv tajných služeb

„Kdokoliv … zveřejní státní tajemství neautorizované osobě anebo veřejnosti s cílem poškodit Spolkovou republiku Německo nebo s úmyslem přispět cizí mocnosti a tak ohrozit bezpečnost republiky, bude potrestán vězením ne kratším než jeden rok,“ říká německá legislativa.

A právě z takového zločinu obvinil státní zástupce novináře ze serveru Netzpolitik.org Andre Meistera a Markuse Beckedahla. Spolu s nimi je obviněna též nespecifikovaná „třetí strana“.

Státnímu zástupci vadí dva články publikované v období mezi únorem a dubnem letošního roku. V nich novináři zveřejnili informace o tom, že se německé tajné služby a Úřad na ochranu ústavy chystají více monitorovat internetovou aktivitu, a dokonce zřídit speciální jednotku, která bude šmírovat občany na sociálních sítích, jako je Facebook.

Útok na svobodu slova

Němečtí žurnalisté ovšem s obviněním nesouhlasí a považují ho za ohrožení nezávislosti médií. „Nezastraší mě, je to útok na svobodu slova,“ prohlásil Andre Meister. Obviněný šéfredaktor Markus Beckedahl je stejného názoru: „Obvinění se rozhodně nezalekneme.“

A na stranu obviněných redaktorů se postavil i ředitel Německé asociace novinářů Michael Konken: „Jedná se o nepřijatelný pokus popotahovat dva kritické novináře.“ Nakolik úspěšný bude státní zástupce se svým obviněním, je ovšem ve hvězdách, novináři totiž při své práci použili materiály ze serveru Wikileaks, který je veřejně dostupný.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi